400 milliós jutalomra várnak a siketek

2011.03.09. 15:50
A 2009-es tajvani siketlimpián sikeresen szereplő, érmet szerző huszonhárom sportoló 2011 márciusig nem kapta meg eredményességi jutalmát, 405 millió forintot. A férfi vízilabda-válogatott mellett Biatovszky Mira sportlövő lett aranyérmes, emellett a küldöttség három bronzéremmel tért haza.

„A bíróság jogerősen megítélte a pénzt, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma erről értesült is, azóta semmi sem történt, arról is csak informálisan értesültem, hogy a minisztérium az ítélet felülvizsgálat kezdeményezte” – mondta a siketeket képviselő dr. Loványi Róbert ügyvéd, aki korábban maga is vízilabdázó volt.

„Általában azt a választ kapom, amikor érdeklődöm: türelmet kérnek, mert pénzhiány van. Tisztában vagyok vele, hogy az új kormány ezt az ügyet csak megörökölte, de az államnak egy jogerős és végrehajtható decemberi ítéletnek mégiscsak eleget kellene tennie.”

Az egyenlő bánásmód hatóság megállapította, hogy a siketlimpia aranyérme éppúgy húszmillió forintot ér, mint a kenus Vajda Attiláé Pekingben. A törvény egyértelműen fogalmaz, nincs diszkrimináció, nem lehet differenciálni, ha a járadék jár, akkor az eredményességi jutalom is (siketekre is vonatkozik ugyanis az olimpián vagy a paralimpián sikeresen szereplő sportolóknak biztosított állami járadék 35 év felett).

„Jelenleg felesleges arról beszélni, mekkora az értéke az épek között szerzett olimpiai aranyéremnek, magam sem vitatom, hogy annak magasabb, bár nem vagyok siket, és nem élem át azt, amit ők rendszeresen. De ez az eset nem az összehasonlíthatóságról, értékekről szól, hanem a törvény és a jogszabályok szellemiségéről, valamint az egyenlő bánásmódról. Elhiszem, hogy a költségvetést megterheli ez a magas jutalom, de az ügyfeleim csak élni szeretnének a törvény adta jogukkal” – összegzett Loványi.

A NEFMI nem reagált eddig megkeresésünkre.