Brüsszel nem döntött a magyar sportfinanszírozásról

2011.04.06. 16:01

Az Európai Bizottság egyelőre nem alakította ki álláspontját arról, hogy a magyar sportszabályozás adóügyi vonatkozásai összhangban állnak-e az állami támogatásokról szóló uniós előírásokkal - közölte szerdán Brüsszelben az uniós végrehajtó testület szóvivője. Amelia Torres a bizottság sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre válaszolta ezt, miszerint a magyar kormány tudni szeretné, csökkenthetik-e adóalapjukat a vállalkozások azzal az összeggel, amit sportegyesületeknek juttatnak. A szóvivő cáfolta a kérdést feltevő újságíró azon értesülését, miszerint a brüsszeli testület már csütörtökön állásfoglalásra készül.

„Rövid távon nem lesz döntés, most még nem tudjuk levonni a következtetéseket” - mondta Torres, hozzátéve, hogy ebben a kérdésben a magyar kormány és az uniós testület versenyügyi szolgálata között tavaly októberben volt az első nem hivatalos kapcsolatfelvétel, legutóbb pedig március közepén tartottak konzultációt.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Franciaország vonatkozásában az előző évtized elején született olyan döntés, miszerint ha fiataloknak nyújtott "kvázi képzési, oktatási támogatásról", illetve annak folytán adott adókedvezményről van szó, akkor az összeegyeztethető az uniós joggal. Ez - tette hozzá - felmerülhet tágabb értelemben is, például klubok támogatása vagy stadionberuházás esetén, ha az nem jelenti üzleti vállalkozások állami támogatását.

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály adókedvezményt biztosítana a társasági adóból abban az esetben, ha a látvány-csapatsportok - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong - országos sportági szakszövetségei, a tagjaiként működő sportszervezetek vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítványok támogatást kapnak az adóalanytól.

Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament sport- és turizmus bizottságának alelnöke egy februári nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az adótörvények szóban forgó részét az Európai Unió még nem hagyta jóvá. A tárgyalások alapján úgy vélekedett: az utánpótlás-nevelést, a létesítményfejlesztést, valamint a szakosztály-működtetést nagy valószínűséggel jóváhagyják, a profi sport támogatását azonban nem.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke kedden azt mondta, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága csütörtökön mondhatja ki a végső szót a sportszervezeteknek nyújtott támogatás után igénybe vehető társaságiadó-kedvezmény ügyében.