Mourinho nyerni tud, de játszva nem

2011.04.30. 09:43

José Mourinho portugál, angol, olasz bajnok, BL-győztes, ráadásul mindegyikből duplán, de nem a futballja miatt.

A portugál zseniális motivátor, csúcstaktikus, a pszichikai harc legjobbja, a részletek nagymestere, de szerdán - és múlt november végén - mindez nem volt elég, a Barcelona legyőzte. Sőt, lefutballozta, ami valójában nem volt nehéz, mert az övéi kevéssé akartak játszani.

Ha visszanézzük a tréner eddigi csapatait, akkor ez nem meglepő. Se BL-győztes Portójára, se Chelsea-jére, se BL-győztes Interjére nem a futballja miatt emlékszünk. Tavaly az olaszokkal a döntőben simán verte 2-0-ra a Bayernt, de még a németeket is úgy, hogy 70 százalékban (10-ből 7 percet) Robbenéknél volt a labda. Anélkül meg tényleg nehéz szépen játszani.

Nyáron Mourinho a Realhoz került, ahol legalább 60 éve alapkövetelmény a pofás játék. Bármilyen sztárok is voltak a klubnál, Puskástól Zidane-ig - edzőikkel kiegészülve - hozták a csúcsfutballt. A Real mindig stílusosan nyert BL-t, ahogy az ötvenes-hatvanas években, úgy a kilencvenes-kétezresekben.

Madridban Mourinhónak meg kellett próbálnia futballozni, és a dolog ment is, remekül lépkedtek a bajnokságban és a BL-ben, jól passzoltak, sok gólt rúgtak. November 30-án Barcelonába is játszani mentek, csak a Barca még jobban játszott, és 5-0-ra győzött.

A Madrid sokkot kapott, de Mourinho egészen jól kihozta belőle C. Ronaldóékat. Tavaszra újra csúcsformába kerültek, de a tréner rájött, hogy a Barcelonát játszva nem tudja megverni.

A bajnoki visszavágóján gyáva, de érthető és célra vezető taktikával ment ki, és bár a labdával keveset találkozott a csapata - 70-30 volt a labdabirtoklás Xaviéknak -, a meccset 1-0-ás vezetésnél teljesen félvállról vevő katalánok ellen hozott egy szerencsés ikszet.

A kupadöntőben agresszív stratégiával indított Mourinho, az első félidő a legjobbja volt a Barca ellen. Kis faultokkal keményen tördelte a játékot, de mivel gólt nem tudott lőni, a második félidőtől újra visszaállt. A Barca újra passzolni kezdett, ám fél meccs nem volt elég a fal ellen. A Real a hosszabbításban végigvitt egy kontrát, és C. Ronaldo beverte.

Jött a BL, Mourinho tudta, hogy 180 percet nem lehet végigvédekezni, mégis így ment a saját közönsége elé. Ügyesen próbálta tönkretenni a Barca passzait, de Pepe pirosával - bár sokan milliomosok lettek ebből csak itt Pesten - Mourinho nem számolt.

A kiállításnál ráadásul úgy elvesztette a fejét, hogy még cserélni is elfelejtett, amivel talán megakadályozhatta volna, hogy a madridi drukkereknek három éven belül harmadszor kelljen a Barcának tapsolniuk. Madridban az ilyet különösen nehezen viselik el a fent említett történelmi előzmények és a jól ismert rivalizálás miatt.

Bukásról viszont még a Real és Mourinho válságos helyzete miatt sem beszélhetünk: lesz kedden egy visszavágó, amin bizonyíthatja, képes futballozva nyerni. A Nou Campban máshogy biztosan nem fog.