Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Július közepére lehet magyar kajak-kenu vb-csapat

2011.05.02. 16:00

A lehető legtöbb olimpiai kvóta megszerzését tartja a legfontosabb célnak Storcz Botond az augusztus 17-21-én sorra kerülő, szegedi kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A szövetségi kapitány július közepére véglegesíti a magyar válogatott névsorát.

„Ebben a szezonban tulajdonképpen mindenki az ötkarikás számokra koncentrál, hiszen a vb egyértelműen a londoni kvóták kiosztásáról szól. – mondta a szövetség honlapjának Storcz. - Olyan ütemben fejlődik a kajak-kenu, és olyan erős a nemzetközi konkurencia, hogy manapság már az olimpiai indulási jog megszerzése is hatalmas fegyverténynek számít. Ha például a tavalyi, poznani világbajnokság lett volna a kvalifikációs verseny, akkor a férfi kajakosaink a lehetséges nyolcból csak kettő kvótát gyűjtöttek volna, Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos révén. Ez kevés, ennél többet, sokkal többet szeretnénk!”

A szakember hozzátette: a legjobban a négyes hajó "fizet", hiszen ott egyszerre négy kvótát lehet szerezni.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy a férfi kajakosoknál egy ütőképes 1000 méteres négyes felépítésére helyezzük idén a legnagyobb hangsúlyt. Ősszel három hétre kiment az egész csapat Törökországba, már ott elkezdtük tesztelni a lehetséges négyeseket. A közös tábor tavasszal Spanyolországban folytatódott, ami után kijelöltem a Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású négyest. Természetesen mindenkinek jeleztem, hogy ez még közel sem a világbajnoki összetétel, változhat, bőven lehetnek kihívói a fiúknak. - fogalmazott. - Hazai pályán történhetnek csodák, de bő három hónappal a világbajnokság előtt azt mondom, hogy a maximális nyolc kvóta begyűjtése nem reális, hattal elégedett lennék.”

A nőknél Douchev Janics Natasa kiválásával (a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, aki felvette férje nevét, várandós, ezért nem indul a vb-n) megváltozott az összkép.

„Szerencsére kellemes helyzetben vagyunk, hiszen 500 egyesben éremesélyes lehet Kozák Danuta, a tavalyi Európa-bajnok, vagy akár Kovács Katalin és Benedek Dalma is. 200 méteren például Paksy Tímea pótolhatja Natasát. Nincs mese, nélküle is meg kell lennie a maximális, hat női kvótának!” - mondta Storcz Botond.

A kenusoknál mindössze három olimpiai szám maradt, négy megszerezhető kvótával.

„Vajda Attila nyilván aranyat szeretne nyerni, de az elmúlt években nagyon felerősödött a páros mezőny – a Sáfrán testvérekkel és a Mike Róbert, Tóth Márton kettőssel -, sőt tavaly Kovács Gergely is olimpiai kvótás helyen végzett C-1 200 méteren. Ne feledkezzünk el Kozmann Györgyről és Kiss Tamásról sem, akik a pekingi sikertörténet után ismét együtt készülnek a C-2 1000 méterre. Valóban csak három olimpiai szám maradt, talán itt van a legnagyobb szükség a specializálódásra. Bízom benne, hogy hozzuk a poznani formát, és begyűjtjük a négy kvótát.”

A kapitány elárulta: az olimpiai számokban június közepén, a nem olimpiai számokban pedig július közepén, az országos bajnokság után jelöli ki a végleges keretet.