Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Taraba Sándor is indul Bakuban

2011.05.05. 13:15

Kilenc cselgáncsozó, köztük a fegyelmi eljárás elé néző Taraba Sándor képviseli a magyar színeket péntektől vasárnapig a bakui Világkupa-viadalon, amellyel megkezdődik az olimpiai kvalifikáció második éve. A jelenlegi állás alapján tíz magyar szerepelhetne a londoni játékokon. A szövetség (MJSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az állítólag Ungvári Attila doppingügyében érintett UTE-dzsúdós ellen még nem indult meg a hétfőn bejelentett eljárás, így a többiekkel tarthatott Azerbajdzsánba.

„Egyelőre csak a szándék fogalmazódott meg a fegyelmire vonatkozóan - mondta az MTI-nek Nagy András, az MJSZ sportigazgatója. Ami pedig azt a hétfői hírt illeti, hogy az UTE nem indítja versenyzőit a nemzetközi porondon, az tulajdonképpen azt jelenti, hogy a klub főszponzora felfüggesztette a támogatást, de ha máshonnan rendelkezésre áll forrás, akkor nincs akadálya az utaztatásnak.”

Keddi sajtótájékoztatóján a 73 kg-os Taraba poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat az Ungvári-botrányban. Súlycsoporttársának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán - utóbbin aranyérmet nyert - adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat. Ungvári - bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt - önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá. Az ügyben a nemzetközi szövetség (IJF) a folyamatban lévő rendőrségi büntetőeljárás eredményének ismeretében hoz majd ítéletet. Amennyiben Ungvárit fél évnél hosszabb időre eltiltják, nem indulhat a jövő nyári olimpián.

A bakui verseny azért kiemelt jelentőségű, mert onnantól a 2012-es cseljabinszki Európa-bajnokságig - a kvótaszerzés utolsó állomásáig - már nem az évi öt legjobb eredmény pontszámának felét, hanem a száz százalékát számítják bele az olimpiai pontversenybe. A féltávig elért eredmények alapján - a nemzetközi szövetség (IJF) nyilvántartása szerint - tíz magyar utazhatna a brit fővárosba: Burján László (60 kg, UTE), Ungvári Miklós (66, MTK-Erzsébetváros), Ungvári Attila (Restart-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE) vagy Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Hadfi Dániel (100, Honvéd-Kipex), Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigél (78, KSI). A férfiaknál súlycsoportonként a világranglistáról az első 22, a nőknél az első 14 helyezett kvalifikálja magát közvetlenül, az épphogy lemaradó versenyzők között Európában további 25 kvótát kiosztanak.

A magyar küldöttség és a Világkupa programja

A bakui magyar küldöttség

Gorjanácz Zsolt (66 kg), Taraba Sándor (73), Csoknyai László (81), Nagysolymosi Sándor (81), Bor Barna (+100), Karakas Hedvig (57), Baczkó Bernadett (63), Mészáros Anett (70), Joó Abigél (78)

Cselgáncs Vk, Idei menetrend

május 6-8.: Baku - Grand Prix-verseny

május 28-29.: Moszkva - Grand Slam-verseny

június 4-5.: férfiak: Bukarest, nők: Madrid

június 11-12.: férfiak: Tallinn, nők: Lisszabon

június 18-19.: Rio de Janeiro - Grand Slam

június 25-26.: Sao Paulo

július 1-2.: Miami

július 9-10.: Isla de Margarita (Venezuela)

július 16-17.: San Salvador

augusztus 23-28.: világbajnokság, Párizs

szeptember 10-11.: Ulánbátor

szeptember 17-18.: Taskent

szeptember 24-25.: Almati

október 1-2.: férfiak: Manchester, nők: Róma

október 8-9.: férfiak: Baku, nők: Minszk

október 16-18.: Abu-Dzabi - Grand Prix

október 11-12.: Apia (Szamoa)

november 25-27.: Rotterdam - Grand Prix

december 2-3.: Szuvon

december 9-11.: Tokió - Grand Slam

december 17-18.: Csingtao (Kína) - Grand Prix