Taraba Sándor is indul Bakuban

2011.05.05. 13:15

Kilenc cselgáncsozó, köztük a fegyelmi eljárás elé néző Taraba Sándor képviseli a magyar színeket péntektől vasárnapig a bakui Világkupa-viadalon, amellyel megkezdődik az olimpiai kvalifikáció második éve. A jelenlegi állás alapján tíz magyar szerepelhetne a londoni játékokon. A szövetség (MJSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint az állítólag Ungvári Attila doppingügyében érintett UTE-dzsúdós ellen még nem indult meg a hétfőn bejelentett eljárás, így a többiekkel tarthatott Azerbajdzsánba.

„Egyelőre csak a szándék fogalmazódott meg a fegyelmire vonatkozóan - mondta az MTI-nek Nagy András, az MJSZ sportigazgatója. Ami pedig azt a hétfői hírt illeti, hogy az UTE nem indítja versenyzőit a nemzetközi porondon, az tulajdonképpen azt jelenti, hogy a klub főszponzora felfüggesztette a támogatást, de ha máshonnan rendelkezésre áll forrás, akkor nincs akadálya az utaztatásnak.”

Keddi sajtótájékoztatóján a 73 kg-os Taraba poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánta cáfolni az ellene felmerült vádakat az Ungvári-botrányban. Súlycsoporttársának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán - utóbbin aranyérmet nyert - adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat. Ungvári - bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt - önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá. Az ügyben a nemzetközi szövetség (IJF) a folyamatban lévő rendőrségi büntetőeljárás eredményének ismeretében hoz majd ítéletet. Amennyiben Ungvárit fél évnél hosszabb időre eltiltják, nem indulhat a jövő nyári olimpián.

A bakui verseny azért kiemelt jelentőségű, mert onnantól a 2012-es cseljabinszki Európa-bajnokságig - a kvótaszerzés utolsó állomásáig - már nem az évi öt legjobb eredmény pontszámának felét, hanem a száz százalékát számítják bele az olimpiai pontversenybe. A féltávig elért eredmények alapján - a nemzetközi szövetség (IJF) nyilvántartása szerint - tíz magyar utazhatna a brit fővárosba: Burján László (60 kg, UTE), Ungvári Miklós (66, MTK-Erzsébetváros), Ungvári Attila (Restart-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE) vagy Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Hadfi Dániel (100, Honvéd-Kipex), Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, Miskolci VSC), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigél (78, KSI). A férfiaknál súlycsoportonként a világranglistáról az első 22, a nőknél az első 14 helyezett kvalifikálja magát közvetlenül, az épphogy lemaradó versenyzők között Európában további 25 kvótát kiosztanak.

A magyar küldöttség és a Világkupa programja

A bakui magyar küldöttség

Gorjanácz Zsolt (66 kg), Taraba Sándor (73), Csoknyai László (81), Nagysolymosi Sándor (81), Bor Barna (+100), Karakas Hedvig (57), Baczkó Bernadett (63), Mészáros Anett (70), Joó Abigél (78)

Cselgáncs Vk, Idei menetrend

május 6-8.: Baku - Grand Prix-verseny

május 28-29.: Moszkva - Grand Slam-verseny

június 4-5.: férfiak: Bukarest, nők: Madrid

június 11-12.: férfiak: Tallinn, nők: Lisszabon

június 18-19.: Rio de Janeiro - Grand Slam

június 25-26.: Sao Paulo

július 1-2.: Miami

július 9-10.: Isla de Margarita (Venezuela)

július 16-17.: San Salvador

augusztus 23-28.: világbajnokság, Párizs

szeptember 10-11.: Ulánbátor

szeptember 17-18.: Taskent

szeptember 24-25.: Almati

október 1-2.: férfiak: Manchester, nők: Róma

október 8-9.: férfiak: Baku, nők: Minszk

október 16-18.: Abu-Dzabi - Grand Prix

október 11-12.: Apia (Szamoa)

november 25-27.: Rotterdam - Grand Prix

december 2-3.: Szuvon

december 9-11.: Tokió - Grand Slam

december 17-18.: Csingtao (Kína) - Grand Prix