15 ezer dollárt ért a 20 méteres hullám

2011.05.07. 10:40
Kihirdették a Billabong XXL óriáshullámos szörfgála győzteseit. A szörfözés Oscar-díjára több mint 1000 videó- és fotópályázat érkezett. A nyereményalap 130 ezer dollár, közel 25 millió forint volt.

A díjátadóra – ami gyakorlatilag egy verseny- az elmúlt év legjobb felvételeivel lehetett nevezni. A legnagyobb és legveszélyesebb hullámokon deszkázó szörfösöket egy 40 tagból álló szakmai zsűri bírálta el, összesen hét kategóriában.

A legtöbb pénzt a brazil Danilo Couto kapta, aki az év menete díját egy ráevezett hullámmal vitte el. Pár éve még a jet-skis ráhúzással meghódított hullámok voltak egyeduralkodóak, ennek oka, hogy evezéssel nehéz felvenni a hullám sebességét. Ez látható Daniel Couto menetén is, szinte teljesen elveszti a vízzel a kapcsolatot. Ebben a számban a hullám méretén kívül az is sokat számít, mit csinál a szörfös a hullámon.

Daniel Couto jutalma 50 ezer dollár és egy kisteherautó lett, amiket a gördeszkás legenda, Tony Hawk adott át. „Két hónapja, mióta megcsúsztam a hullámot hihetetlenül jól érzem magam. Emlékszem, napokig nem tudtam aludni, mert tudtam, valami különlegeset csináltam, és az, hogy részese lehetek a szörfös történelemnek, egészen hihetetlen!“

15 ezer dollárral lett gazdagabb Benjamin Sanchiz, a francia az év legnagyobb hullámát lovagolta meg. A kategóriában a méret számít, ami Sanchiznál egy egészen elképesztő, 20,5 méteres óriáshullám volt. A versenyen ritka az európai siker, különösen olyan amit európai hullámon érnek el. Külön érdekes, hogy Benjamin Sanchiz a magyar szörfösök által előszeretettel látogatott Hossegorban lakik. A legtöbb magyar szörftábor uticélja ez a dél-francia városka.

Új világrekorddal nyerte meg az év ráevezett hulláma díjat Shane Dorian, itt is a hullám méretet értékelték, de a jet-skis ráhúzás nem volt megengedett. Az új rekord valamivel több, mint 17 méter, ez a hullám neki is 15 ezer dollárt ért.

Dorian igazi veteran a túlméretes hullámok szörfözésében, így nem meglepő, hogy ő kapta az év monster tube díját is, aminél a hullámcsőben bemutatott csúszást díjazták. Ez 5 ezer dollárt hozott neki.

Nem csak a tökéletesen kivitelezett csúszásokat jutalmazták, a legnagyobb esések is kaptak egy külön kategóriát, Mark Mathews óriási borulása vitte a 2 ezer dolláros nyereményt.

A legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó női szörfös Keala Kennelly lett, folyamatos jó szereplése 5 ezer dollárt ért.

A Billabong XXL 11 éves történetében először osztottak posztumusz díjat. A márciusban tragikus körülmények közt - szörfözés közben – elhunyt Sion Milosky érdemelte ki az év legjobb teljesítményéért járó díjat. A cím mellé járó 5 ezer dollárt a tavalyi győztes, Ken Collins megható beszéde után Milosky családja vehette át. Shane Dorian és Mark Mathews is felajánlotta nyereményét a Milosky család alapítványának.

Sion Milosky is Hawaii, Kauai szigetéről származik, mint a tavaly elhunyt Andy Irons, így a szűk 60 ezer lakosú hawaii sziget szörfközösségét rövid időn belül újabb csapás érte.

Az óriási pénznyereményből nem csak a szörfösöknek jutott. A nevezett felvételek készítőit is díjazták, minden kategória győztesének a filmese/fotósa is gazdagabb lett 1-5 ezer dollárral.