Öt éve keressük a jó technikát, megvan

2011.05.12. 18:19
A magyar sportolók közül másodikként a kalapácsvető Pars Krisztán szerzett kvótát a 2012-es londoni játékokra, egy japán versenyen A-szintet dobott, így Sidi Péter sportlövő mellett már ő is biztos résztvevőnek számít. A sportdiplomácia már megfosztotta egy olimpiai éremtől, 2012-ben esélyesként indulhat.

Az atléták május 1-jétől szerezhettek kvótát, Pars Krisztián gyorsan bebiztosította magának az olimpiát. Két japán dobóversenyen vett részt a múlt héten, mielőtt elutazott, megígérte, megdobja a 78 méteres A-szintet. “Azt hiszem, lehetek nagyképű, de nekem ez már nem egy komoly kihívás, szinte kötelező ekkorát dobnom. És az is presztízskérdés volt, hogy mielőbb megszerezzem az olimpiai kvótát”.

Az első, múlt keddi siozukai versenyén ez még nem sikerült, 77, 95-ig jutott, a második tadzsik Nazarovra még így is több mint öt métert vert. Pars érezte, nincs minden rendben. “Az időeltolódást még nem tudtam megszokni, úgy látszik, nem lehet megtanulni az átállást. Kiszámíthatalan, hogyan reagál a szervezet, főpróbának ez a verseny jó volt.”

A vasárnapi, kavaszaki versenyen már jól érezte magát, első kísérletével megszerezte a győzelmet és az olimpiai kvótát. A kalapács 79,47-nél ért földet, ezzel pszichésen blokkolhatta vetélytársait. A japánok olimpiai bajnoka, Murofusi csak 78,10-ig jutott, és lett második, Pars még második legjobb, 78,86-os eredményével is verte volna. A szombathelyi atléta örült a győzelmének, de nem teljesen elégedett: “Arra számítottam, hogy meglesz a 80 méter is. Az erővel nem is volt problémám, de a technikával még kell küzdenem. Igaz, eddig az edzéseken nagyon sok volt az erősítő munka, és csak most következik a dinamizálás”.

Pars az erősítés ellenére már a szezon elején jó formába lendült, márciusban megnyerte a szófiai téli dobó Európa-kupát, eredménye a világranglista második helyére volt jó. A kalapácsvető szerint nincs semmi titok mostani kiegyensúlyozott versenyzése mögött. “Az elmúlt másfél évben sorozatosan sérülésekkel küzdöttem, nem tudtam rendes edzésmunkát végezni, bár így is nyertem versenyeket. Most semmi nincs, ami hátráltasson”. A 2009-es vébén edzője, Németh Pál halála is megzavarta a koncentrálásban, ott a legjobb eredménnyel jutott a döntőbe, de végül csak negyedik lett.

Legközelebb a május 31-én, a csehországi Ostravában lép dobókörbe, a kalapácsvetőknek kiírt IAAF Challenge-en. Ezt a sorozatot is szeretné megnyerni. Eredményt három verseny alapján hirdetnek úgy, hogy a legjobb dobások hosszát adják össze. Pars ezért is szeretett volna Kavaszakiban 80 méter fölé jutni.

Hiába írtak ki nemzetközi versenysorozatot, Pars szerint kicsit háttérbe szorítják ezt a számot. Kikerült Gyémánt Liga programjából, és csak jóval kisebb pénzdíjakat osztanak szét közöttük. A kalapácsvető mindent megtenne, hogy visszaállítsa versenyszáma presztízsét, Szombathelyen dolgoznak is ezért, sok dobóval foglalkoznak. Itthon azonban Parsnak nincs igazi vetélytársa, akivel küzdenie kéne, míg korábban két-három világverseny döntőjére esélyes kalapácsvetője is volt a magyar atlétikának.

Pars az olimpián éremesélyes. “A londoni olimpiával fekszek és kelek. Addig van néhány állomás, idén a tegui világbajnokságon kell jól szerepelni, jövőre pedig Európa-bajnokság is lesz.”

“A vébén cél az acél, a dobóknál ez azt jelenti, hogy minél keményebbek és erősebbek legyünk. Egyelőre nem látom, hogy mit tud a mezőny, a következő versenyeken fog ez kiderülni. Az én célom az, hogy újra 81-82 métert dobjak az olmpián is (egyéni legjobbja 82,45). 2006 óta keressük a jó technikát, és úgy néz ki, most végre megtaláltuk. Már csak fel kell nőnöm ehhez a feladathoz”.

A pekingi ezüstöt még nem kapta meg

A 2008-as olimpián előtte végzett Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon doppinggal megbukott. A fehéroroszok fellebbeztek, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság doppingeljárási hibára hivatkozva nem vette el tőlük az érmeket. “Természetesen még engem is foglalkoztat, elméletileg nincs lezárva az ügy, bár nem tudom, most milyen szakaszban tart. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fellebezést ígért. A doppingmintákat a szabályozás szerint évekig meg kell őrizni, egyszerűen csak újra kellene vizsgálni azokat. Az is sokat mond az ügyről, hogy azóta két fehérorosz dobót nem is láttam versenyen indulni”.