Az uniós tagállamok nem emelnék a WADA költségvetését

2011.05.16. 12:00

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára, mint az EU sportügyi tanácsának elnöke részt vett a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) 2011. május 15-ei Alapító Tanács ülésén, Montrealban. Az államtitkár jelenleg e tanács tagjaként a kormányzati oldal európai képviselőinek jutó öt hely egyikét tölti be, mint uniós sportvezető.

A tanácsülésen a kormányzatok és a sport mozgalom képviselői számos aktuális, doppingellenes küzdelemmel összefüggő témát megvitattak. Kiemeltként szerepelt a WADA költségvetése, amelynek bevételi oldalát köztudottan fele-fele arányban állják a világ kormányai, illetve olimpiai és sportmozgalmai.

Az Alapító Tanács előkészítéseként a magyar EU-elnökség vezetése mellett közös uniós álláspont készült, a 27 tagállam egyöntetű támogatásával. A megállapodás elemeit az Európa Tanács EU-n kívüli európai államainak illetékes képviselőivel is egyeztették. Az évente kétszer ülésező, 38 tagú WADA Alapító Tanács tegnapi ülésén az európai tagállamok hivatalosan is jelezték: azt szeretnék, hogy 2012-ben ne emelkedjen a WADA költségvetése. Erről ősszel születik majd döntés.

Czene Attila az Alapító Tanács ülésén javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a 2013-ban Johannesburgban rendezendő WADA világkongresszuson a kormányoknak és a civil sportnak lehetősége legyen közös javaslatok kialakítására, erősítve ezzel is a két oldal közötti párbeszédet.

Az ülésen elhangzott, hogy a magyar jogszabályok és a magyar nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) tevékenysége is teljes mértékben megfelel a WADA előírásainak. Ezzel összefüggésben Czene Attila kiemelte, hogy a WADA szabályainak való megfelelés vizsgálata során a megfelelő jogszabályi háttér mellett az adott ország átfogó doppingellenes tevékenységét is megfelelő hangsúllyal vegyék figyelembe. A WADA támogatta ezt a javaslatot is.

Az egyeztetések során érzékelhetően jelentős elmozdulás volt a versenyzők személyes adatainak védelméről szóló gondolkodásmódban is. A szigorú európai adatvédelmi szabályokra minden körülmények között tekintettel kell lenni a versenyzők személyes adatainak, a kanadai székhelyű WADA részére történő továbbítása során. A WADA szabálykönyvét többek között ezzel kapcsolatosan is módosítják majd az elkövetkező években. Az új rendelkezéseket a 2013-ban Johannesburgban rendezendő WADA világkongresszuson fogadhatják el, és 2015. január 1-én léphet életbe.

A NEFMI sport ágazatának vezetője a szabálykönyv előkészítésével kapcsolatban kiemelte: "Rendkívül fontosnak tartom, hogy - a hivatalosan majd 2012 elején meginduló folyamat során - az uniós és nem-uniós európai államok közötti szakmai és jogi egyeztetés időben megkezdődjön. Épp ezért a magyar elnökség vezetésével kidolgozott hároméves uniós munkatervben is kitértünk erre a feladatra."