Egységes sportingatlan-kezelés

2011.05.25. 14:25

Egységes állami sportingatlan portfólió kialakítását tartja egyik fő feladatának Vígh László, a terület felügyeletével a közelmúltban megbízott kormánybiztos - a Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatói tisztét is betöltő szakember ezt az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának szerdai, népligeti kihelyezett ülésén mondta el.

Vígh László elképzelése szerint a jelenleg különböző állami szervezetek kezelésében lévő sportcélú állami ingatlanokat a jövőben egységesen a Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (röviden BMSK) Zrt. kezelné, illetve működtetné. A kormánybiztos szerint ugyanis a jelenleg a Magyar Sport Házát, a Papp László Budapest Sportarénát és a Széchy Tamás Uszodát működtető BMSK Zrt. a legalkalmasabb a stratégiai "sportcélú gazdasági társaság" szerepre, s ebben a formában valósítható meg az állami sportingatlanok hatékony működtetése, egységes kezelése és szakmai szempontok szerinti fejlesztése.

Vígh kiemelte, a Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó sportingatlanokat évről évre csökkenő állami támogatás, drasztikusan emelkedő közüzemi költségek és rossz műszaki állapotok mellett kell működtetniük. Példaként említette a Komjádi uszodát, amely szavaival élve a működés határán üzemel. Mivel a sportingatlanokban az elmúlt években csupán a saját bevételekből tudtak megvalósítani fejlesztéseket, ezért tapasztalható volt a sportolók elvándorlása, akik inkább a jobb szolgáltatási színvonalat biztosító, magánkézben lévő létesítményeket vették igénybe az edzőtáborozásokra.

A kormánybiztos elmondta azt is, hogy a Nemzeti Sportközpontok – ahová 36 állami sportcélú ingatlan és hat olimpiai sportközpont tartozik – az elmúlt egy évben ötven százalékkal tudta növelni saját bevételeit. Ugyanakkor az átfedések és felesleges tanácsadói szerződések megszüntetetésével, valamint negyven fős létszámleépítéssel 90 millió forintot tudnak megtakarítani. A közüzemi szolgáltatásokra való közbeszerzési eljárásokkal további évi közel 200 milliót spórolnak. A hatékonyabb működést akadályozza, hogy a sportegyesületeknek jelenleg is 65 millió, a szövetségeknek pedig 111 millió forint lejárt tartozásuk van az NSK felé.

Vígh László beszélt arról is, hogy fontos feladatának tekinti az állami sportingatlanok felkészítését a világversenyek magas szintű megrendezésére. Ezért az idei kajak-kenu világbajnokság Maty-éri helyszínének fejlesztésére 450 milliót, a 2014-es vízilabda Eb és az esetleges 2017-es úszó vb létesítményeinek rekonstrukciójára pedig a következő három évben 800 millió forint támogatást biztosít az állam.