Kategóriagyőztes a magyar sárkányhajó-válogatott

2011.06.06. 14:40

Megnyerte a sanghaji meghívásos sárkányhajó verseny open kategóriáját a magyar csapat hétfőn, a kínai sárkányhajó ünnepén - tájékoztatta az MTI-t Vaskuti Máté csapatvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakágvezetője.

A 12 csapat két futamon mérkőzött meg egymással, a délelőtti volt az előfutam, majd következett a finálé, ahol az osztrák és a makaói csapat színesítette még a többségében kínaiakból álló mezőnyt. A tíz fős hajók mérkőzésén az 500 méteres távot 2 perc 6 másodperc alatt teljesítette a magyar együttes, de mint a csapatvezető mondta, balszerencséjükre a rajt utáni második húzásnál az egyik lapát eltört, így végül kilencen eveztek be elsőként a célba. A dobogóra a magyarokon kívül kínai csapatok állhattak még fel.

Az open kategória annyit jelentett, hogy nem volt meghatározva a férfiak és a nők aránya, így a magyar hajóban csak egy nő ült, a dobos, akit a helyi szervezőktől kértek, mivel a csapat profi dobosa más - szintén külföldi - elfoglaltsága miatt nem tudott Kínába jönni. A 45-50 kilogramm súlyú kínai közreműködő a magyarok szerint igen jól dobolt.

Arra a kérdésre, hogy mi szokatlan volt számukra a sárkányhajózás őshazájában tartott versenyen, a csapatvezető elmondta, a hajók keskenyebbek és ezért labilisabbak voltak, nem öt ülés volt bennük, hanem hét és hozzátette még, hogy a nemzetközi versenyeken elfogadottól eltérően nem használhatták saját evezőiket, hanem mindenkinek a fából készült széria felszerelés jutott.

A magyar csapat résztvevőinek többsége volt, vagy aktív profi kenus, a kínai versenyre Magyarországon válogatókat rendeztek. Összesen 16-an utaztak Sanghajba a tartalékokkal és a kísérővel, és Reményi Péter edzővel. A kiutazás és a közel egyhetes kínai tartózkodás teljes költségét a kínai fél fedezte. Az eredménnyel pénzdíj is járt, amit Vaskuti szerint minden valószínűség szerint a júliusi, torontói világbajnokságra kiutazó csapat támogatására ajánlanak fel. A verseny díjátadó ünnepségén a serleget, az érmeket és az okleveleket Kuti László sanghaji magyar főkonzul közreműködésével adták át.