Felfordította a szél a világ legjobb hajóját

2011.06.16. 17:18
Hatalmasat borult az 34. Amerika Kupa tesztnapján a címvédő Oracle Racing katamaránja a San Franciscó-i öbölben.

A következő Amerika Kupát 2013 szeptemberében rendezik, de már elkezdték a versenykörülmények tesztelését. A Oracle egy hónapon keresztül segít a szervezőknek a pálya kijelölésében és az informatikai rendszer kipróbálásában, emellett a saját új hajóját is teszteli.

A kiírás szerint 2013-ban katamaránok versenyeznek a legrangosabb vitorlástrófeáért, a szervezők ezektől a hajóktól nagyobb sebességet és látványosabb futamokat remélnek.

Az AC45 osztályba tartozó hajó a legénységnek is új, még nem ismerték ki teljesen. Az első edzésen majdnem az orrán bukott át a hajó, ekkor még megmenekültek. Következőre azonban a szél az oldalára borította, a legénységből többen is a vízbe zuhantak, egyik a vitorlát is átszakította, míg a többiek a hajó oldalán lógtak.

A kötélzetet rendbe szedték, a vitorlásokat kimentették a vízből, és egy motorcsónak segítségével visszafordították a hajót. “Nagyon rossz szögben kaptuk el a szelet a rajtnál, és megfizettük az árát. Ezek a hajók jól mutatnak, de nagyon nehéz vitorlázni velük" - mondta Russell Coutts kormányos, aki körülbelül 6 méter magasról esett a tengerbe  

Ezeket a hajókat a nagy sebességre tervezték, határon kormányozva akár az 55 km/órát is elérhetik.