Ha ismered a határaidat, nem lesz bajod

2011.06.16. 11:03
Az akrobatikus siklóernyősök világranglistáját Takáts Pál vezeti, a legtöbb trükkjét saját maga találja ki. Ha az ember tisztában van magával, ez a sport nem veszélyes: Takáts tíz éve repül, egy boka- és kéztöréssel megúszta eddig.

Az akrobatikus siklóernyősök világkupájának első, törökországi állomását megnyerte, így vezet az aktuális világranglistán Takáts Pál, aki a legnehezebbnek tartott trükköt is bemutatta, a mozdulatsort ő találta ki.

"Nagyon erős volt a mezőny, a világranglista első húsz helyezettje ott volt az ölüdenizi versenyen, ezért is olyan értékesek az ott szerzett pontok.  A speciális - Esfera (magyarul gömb) - trükk a saját találmányom, versenyen most mutattam be először. Tavaly októberben találtam ki, de ahhoz, hogy bekerüljön a versenyek hivatalos manőverlistájába, először egy zsűrikből álló bizottságnak el kellett fogadnia" - mondja a 26 éves siklóernyős, aki 2007-ben már volt világelső, de utána egy bokatörés miatt nem tudott versenyezni.

2009-ben nyolcadik lett a világ egyik legkeményebbnek tartott versenyén ahol 30 nemzetközi, válogatott pilótának kellett eljutnia az ausztriai Salzburgból a Földközi-tengerhez, Monte Carlóba. Az 1500 kilométeres utat csak gyalogosan vagy siklóernyővel repülve tehették meg, hegyen-völgyön át.

Nem lehet akármilyen trükköt bemutatni

Az akrobatika a siklóernyőzés freestyle ága. A versenyeken a trükköket szigorú szabályok alapján kell bemutatni. "Az aktuális futam előtt a pilótáknak előre meg kell határozniuk, mely figurákat és milyen sorrendben fogják végrehajtani. A bírák ez alapján tudják pontozni a koreográfiát, emiatt azonban a versenyzőknek eddig nem volt lehetőségük az igazi, egyéni stílusuk kifejezésére. Idén már lesz néhány verseny, ahol más szabályok alapján fogunk repülni. Jobban fogják engedni a freestyle-t, ami nekem nagyon feküdne, mivel élen járok az új trükkök kifejlesztésében."

"Az 2011-es világkupában még három vagy négy verseny lesz, kettő Ausztriában. Ezeken az időjárástól függően 3-5-ször repülünk, minden futamon a legjobb 12 pilóta pontokat nyer, hasonlóan mint az F1-ben. 70 pontot sikerült gyűjtenem, míg a második helyezettnek 36-ot. A világranglistás – ami egy ettől független rangsorolási rendszer - első helyem úgy jött ki, hogy az utóbbi négy versenyemből kettőn első, kettőn második lettem."

Ha az embernek helyén van az esze, nem veszélyes sport ez: "Tíz éve repülök, volt egy bokatörésem, egyszer eltört a kezem, meg volt pár kisebb gázos szituáció, de alapvetően biztonságos. A balesetek legtöbbje felkészületlenségből adódik. Ha tiszteled a természet erőit, ismered a határaidat és az időjárást, nem lesz bajod."

A törökországi versenyen a második helyet Kézi Gábor hozta el, a nőknél Grillmayer Alexandra aranyérmes lett, ő is világranglista-első, a második helyezettre majdnem negyven pontot ver.