Debrecenben rendezik a 113. úszó ob-t

2011.06.21. 12:37

Szerdától szombatig Debrecenben rendezik a 113. úszó országos bajnokságot, amelyet ezúttal is a néhai edző, Széchy Tamás emlékére írtak ki. A viadal a július végi, sanghaji világbajnokság főpróbájának is tekinthető.

„Nagyon komoly versenyszakasz van úszóink mögött, amelynek a lezárását jelenti az idei ob - mondta a szakvezető az MTI-nek. - Sokan indulnak sok számban, s ha kiugró teljesítményeket most, bő egy hónappal a kínai vb előtt még nem is várok, arra azért számítok, hogy lesznek aránylag jó eredmények is, mielőtt megtartanánk a vb előtti utolsó ezdőtáborokat.”

Az országos bajnokság is azon viadalok sorába tartozik, amelyeken meg lehet úszni a nemzetközi szövetség által a jövő nyári olimpiai részvételhez előírt szinteket. Eddig ezt tízen teljesítették: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Kis Gergő, Verrasztó Dávid .Nincs köztük még sem a mellúszás világ- és Európa-bajnoka, az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel, sem a betegségeiből már kilábalt, de formáját csak fokozatosan visszanyerő Verrasztó Evelyn.

Az idei ob-ról a legjobbak közül csak a világbajnok Hosszú Katinka fog hiányozni, ő az Egyesült Államokban készül, és Sanghajban csatlakozik majd a válogatott társakhoz. Rajthoz áll viszont a Debreceni Sportuszodában Risztov Éva. A legtöbb számban, várhatóan tízben indul Cseh László, aki tavaly a férfimezőny legeredményesebbje volt hét magyar bajnoki címével. A nőknél pedig Verrasztó Evelyn, aki három egyéni és három váltószámban lett aranyérmes.

A 2011-es ob mind a négy napján 9:30 órától rendezik az előfutamokat, az elődöntők-döntők programja pedig szintén ugyanabban az időpontban, egységesen 17 órakor kezdődik. Szerdán kilenc, csütörtökön 11, pénteken hat, szombaton pedig 14 számban hirdetnek bajnokot.