Mosógéppel edzett a 9 éves golfzseni

2011.06.29. 07:09

Rory McIlroy a US Openen brillírozott, megdöntötte Tiger Woods rekordjait, és megnyerte a tornát. Mindenki elismerően szól a 22 éves északír golfosról, őt tartják a legnagyobb ígéretnek.

1989. május 4-én született az északírországi Holywoodban, a 12 000 fős kisváros nincs messze Belfasttól. Apja, Gerry McIlroy is remek golfjátékos volt.

Rory tehetsége 2 évesen tűnt fel, ekkor már majdnem 40 méterre ütötte a labdát, biztosnak tűnt, golfjátékos lesz belőle. Apja több állást vállalt, hogy fia fejlődését szponzorálni tudja. Jó döntés volt, mert Rory folyamatosan nyerte a versenyeket a saját korcsoportjában.

Első jelentős győzelmét a 9-10 éves korosztályban, a Doral Golf Resort & Spa világbajnokságon aratta Miamiban. Híres lett, jöttek a tévés fellépések. Egy showműsorban elárulta, hogy otthon egy mosógépbe lőtte a golflabdát, úgy gyakorolt, és ezt be is mutatta.

Golfkarrierje töretlenül ívelt fölfelé. 2004-ben, 15 évesen tagja volt az Európa-csapatnak Junior Ryder Cup-on Ohióban. 2005-ben ír Ifjúsági bajnokságot, 2006-ban Európai Amatőr Bajnokságot nyert. 2007-ben tagja volt Írország és Nagy-Britannia válogatottjának a Walker-kupában, és szeptemberben játékjogot kapott a European Tour versenyeire.

Ekkorra már komoly pénzeket nyert, év végén az első 115 között végzett, már saját jogon állhatott rajthoz a következő évben: ilyen fiatalon ez még senkinek sem sikerült.

2007 decemberében Tiger Woods meghívta a Target World Challenge-re. "Mikor meghallottam, hogy Tiger engem is meg akar hívni, nagyon izgatott lettem, tudtam, most kezdődik el a karrierem".

2008-ban szerepelt az European Touron és az UBS Hong Kong Openen, 2009-ben European Tourt nyert. Húszéves korára ő lett a második olyan játékos, aki bekerült a világranglista első 10 helyezettje közé. 2010 is jól indult , 3. lett az Abu Dhabi Golf Championshipen. A PGA Championshipet nem nyerte meg, viszont a Ryder Cupot igen.

A 2011-es US Open, Tiger Woods rekordjainak megdöntése hozta az igazi áttörést. Az idei keresete 1 726 927 euró, ezzel a 3. helyen áll a European Tour pénzdíjasainak listáján.

Magánélete jelenleg nem ilyen sikeres, barátnője, Holly Sweeney hat év után tavaly szakított vele, de Rory elmondta, hosszas folyamat lezárása volt ez a döntés, már régebben is voltak nézeteltéréseik.