Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A mezőny harmadát ellenőrzik a junior súlyemelő vb-n

2011.07.03. 12:33

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere végzi a doppingellenőrzést a junior súlyemelők idei világbajnokságán, amelynek a malajziai Penang ad otthont kilenc napon át csütörtökig. A MACS specialistái addig az öt kontinens 53 országát megjelenítő 281 fős mezőnynek a 30 százalékától vesznek mintát, amelyet aztán a kölni laboratóriumba szállítanak, az analízist már ott végzik el.

Magának Penangnak is van megfelelő tudományos központja, csakhogy annak 15 éven át élt engedélyét a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tavaly nyáron visszavonta. Miután a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság közvetlenül a mostani vb-rajt előtt a malajziaiak fellebbezését elutasította, a WADA által akkreditált antidopping-centrumnak el kellett köszönnie kiemelt státusától a hivatalos indoklás szerint "a labor által elkövetett analizálási tévedések súlyossága" miatt.

A 15 és 20 év közöttieket mozgósító világbajnokságon az összes érmest kontrollnak vetik alá, ugyanez történik azzal, aki világcsúcsot ér el, és minden kategóriában - tehát a nyolc férfi és hét női súlycsoportban - mintaadásra köteleznek sorsolással kiválasztott emelőket is.