Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

200 milliós sportegészségügyi csomag az olimpikonoknak

2011.07.05. 13:15

A kormány 200 millió forintos intézkedéscsomagot készül júliusban elfogadni, amely európai szintű sportegészségügyi ellátást biztosít a londoni olimpiára készülő magyar sportolóknak. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a javaslattervezet szerint 300-ról 550-re növelik a kiemelt ellátásban részesülő sportolók számát, közülük 350 olimpikon, 150 utánpótlás-válogatott versenyző és 50 paralimpikon.

Ezek a sportolók szeptembertől a nap 24 órájában orvosi tanácsot, illetve betegfelvételi segítséget kaphatnak a Sportkórház által üzemeltetett telefonos központon keresztül. Bánki hozzátette, októberig létrehoznak egy sportorvosi információs rendszert is, amelyben a sportolók korábbi valamennyi betegségét, sérülését, illetve a kapott kezeléseket is tartalmazza.

„Ez a rendszer a sportolók egészségügyi ellátásával kapcsolatos összes adatot rögzíti. Ezen kívül azt is tudni lehet majd belőle, hogy például a 106 sportorvosi rendelőben mikor és kinek adtak ki sportorvosi igazolást. Követni tudjuk az összes betegfelvételt, hogy meddig tartott a versenyző rehabilitációja, s egyesületváltás esetén az új edzők is bármilyen korábbi adatot lekérhetnek a sportolókról. Így azok nem titkolhatják el korábbi sérüléseiket, s így nem kapnak majd olyan terhelést, ami esetleg súlyos sérülésekkel jár” - jelentette be a sport- és turizmusbizottság elnöke.

A sportolók az ország területén tíz kiemelt egészségügyi intézményben - egyetemi klinikákon és megyei kórházakban - szükség esetén azonnali orvosi ellátást kaphatnak majd, a Sportkórház, hivatalos nevén az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi koordináló szerepe viszont megmarad. Ezen kívül létrehoznak egy európai színvonalú terhelésdiagnosztikai központot, ahol a versenyzők állapotát tudják majd nyomon követni. A központot egy 50 millió forintos műszerbeszerzéssel tervezi támogatni a kormány.

„A terhelés-élettani labor a Sportkórházban működik majd, és európai színvonalon lesz képes arra, hogy már a felkészülési időszakban megtudjuk, milyen erőállapotban vannak a sportolók, milyen típusú edzés szükséges nekik, s hogyan lehet a lehető legjobb teljesítményre beállítani őket” – fogalmazott Bánki, aki elmondta azt is, hogy a kormányrendelet tervezetét várhatóan még júliusban elfogadja a kabinet, s a mintegy 200 millió forintba kerülő teljes rendszer októbertől működhet, biztosítva a felkészülést a 2012-es olimpiára.

Bánki reményét fejezte ki, hogy már a londoni játékokra utazó magyar csapat létszámában jelentkezik az intézkedéscsomag hatása. Véleménye szerint ennek köszönhetően tíz fővel is emelkedhet a kijutó sportolók száma, elkerülhetőek lesznek bizonyos sérülések, illetve csökkenteni lehet a rehabilitáció idejét is.