Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nyolcadszor lett világbajnok Majthényi és Domokos repülő hollandiban

2011.07.09. 09:58

A péntek esti utolsó futam kiváló taktikájának köszönhetően a címvédő Majthényi Szabolcs, Domokos András kettős aranyérmes lett az olaszországi vitorlázó repülő hollandi-világbajnokságon.

A magyar duó nyolc futam után a holland Enno Kramer, Ard Geelkerken kettőssel azonos helyezési számmal állt, ám riválisa mögött második volt.

Az utolsó, mindent eldöntő kilencedik futamban a taktikáé volt a főszerep, a magyarok a rajtnál úgy manővereztek, hogy ellenfelük ne kerülhessen a mezőny elejére. Ezek után az első körben mindkét egység alaposan visszaesett, a hollandok később hiába próbáltak meg mindent, nem tudtak már visszazárkózni az élmezőnybe.

Majthényiék ugyan csak a 34. helyen értek célba, míg Kramer és Geelkerken a 16.-on, ám mivel a végelszámolásnál a két leggyengébb eredményt kiejtették a hajók, ez a futam - illetve a 18. pozícióban zárt hetedik - nem számított a magyaroknál. A 16. hely a hollandoknak sem került a pontjaik közé, ám mivel nekik korábban volt egy nyolcadik és egy kilencedik is, előbbi hozzáadódott összeredményükhöz, így végül négy ponttal kikaptak riválisuktól.

Krameréket ráadásul a dán Jörgen Bojsen-Möller, Jacob Bojsen-Möller egység is megelőzte, s csak harmadikok lettek.

"A selejtezők után ketté osztották a mezőnyt, az erősebb Arany csoportban pedig nagyon nehéz dolgunk volt, kemény küzdelmeket vívtunk - nyilatkozta Majthényi Szabolcs. - A pénteki első két futam után az már biztos volt, hogy a dánokkal nem kell számolnunk, mert nem előzhettek meg minket, a hollandoknál pedig arra kellett figyelni, hogy ne lehessenek az első négy között. A rajtnál ennek megfelelően taktikáztunk, próbáltuk elvenni a szelüket, ami sikerült, így az első körben ők is és mi is visszaestünk a mezőny hátsó részébe, ahonnan már nem tudtak előre menni."

Majthényi mindehhez hozzátette, hogy egy alkatrész hibája miatt nehéz dolguk volt a kilencedik futamban: "Az orrvitorlát nem tudtuk behúzni, mivel eltört egy alkatrész a hajón. Azt tudni kell, hogy különösen a rajtnál jó ha be van húzva az orrvitorla ezeken a hajókon, mert úgy sokkal könnyebb manőverezni, szerencsére azért így is meg tudtuk oldani a feladatot."

A 130 egység részvételével rendezett világbajnokságon még három magyar páros indult: a Kardos Antal, Polgár Csaba kettős a kiváló 18. helyen végzett, míg a Gáborjáni Gábor, Argay Béla egység a 46., Süli András és Papp Dávid pedig az 52. lett.