Orsolya
9 °C
21 °C

Öttusa: Kasza Róberté az első európai olimpiai kvóta

2011.07.09. 22:10

Kiváló versenyzéssel Kasza Róbert nyerte a férfi öttusázók londoni világkupa-döntőjét, ezzel az európaiak közül elsőként ő szerzett kvótát a jövő évi olimpiára.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenképpen indul majd a játékokon, előfordulhat ugyanis, hogy több magyar is kiharcolja a részvétel jogát, és mivel országonként és nemenként csak két-két fő szerepelhet az olimpián, a hazai szövetség határoz majd a résztvevőkről.

A londoni vk-döntőn - melyet részben olimpiai létesítményben bonyolítottak le -, Marosi Ádám és Demeter Bence is az élcsoportban végzett: előbbi hetedik, utóbbi kilencedik lett.

Hármójuk közül Kasza kezdett igazán jól, ő 976 pontos vívással a második volt az első szám után, majd jó úszással átvette a vezetést. Demeter 880 pontot szerzett, Marosi 832-t a vívásban. Az úszásban Demeter megőrizte első tíz közötti helyét és Marosi is felzárkózott, tizedik volt a lovaglás előtt. A harmadik számban mindhárom magyar 1120 pontot hozott össze, ennél a 36 fős mezőny nagy része jobban teljesített. Ezzel együtt Kasza második, Demeter hetedik, Marosi pedig nyolcadik volt a lövészettel kombinált futás előtt. Kasza két másodperccel indult az élen álló dél-koreai Jung után, de hamar leelőzte ázsiai ellenfelét, az üldözőit pedig maga mögött tartotta. Demeternek és Marosinak harminc másodpercen felüli hátránya volt a rajtnál, így nekik nagy bravúrra lett volna szükségük a jelentős előrelépéshez.

"Nagyon nagy versenyt csinált ma Kasza Robi, tényleg egész nap kiválóan teljesített - világított rá a győzelem hátterére Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. - Jól vívott, jól úszott, s bár a lovaspályán volt négy verése, a kombinált számban történtek tükrében, ezúttal ez is belefért."

A végeredmény:

1. Kasza Róbert 5696 pont
2. Alekszandr Leszun (orosz) 5644
3. Justinas Kinderis (litván) 5632
...7. Marosi Ádám 5552
...9. Demeter Bence 5536

A döntős részvétel kiharcolásához a vk-sorozat egyes állomásain kellett jól teljesíteni. A széria február végén az egyesült államokbeli Palm Springsben kezdődött, ahol a 2009-ben világbajnok Marosi ezüstérmet nyert. A Kairóba tervezett márciusi versenyt az ottani feszült politikai helyzet miatt törölték. Áprilisban Sassari volt a házigazda, a szardíniai viadalon Marosi győzött. Május elején Százhalombattán találkoztak a legjobb öttusázók, három héttel később pedig a kínai versenyen gyűjthették pontjaikat azok, akiknek erre még szükségük volt. Csengtuban (Chengdu) a tavalyi világbajnokságra épített központban is volt magyar dobogós: Demeter harmadik lett.

Vasárnap a nők versenyét rendezik meg Londonban, a mezőnyben ott lesz Gyenesei Leila, Kovács Sarolta és Tóth Adrienn.