Blatter helyesli a klenbuterollal bukott focisták felmentését

2011.07.10. 13:16

A nemzetközi szövetséget (FIFA) irányító Joseph Blatter kiállt azok mellett a mexikói labdarúgók mellett, akiket júniusban tiltottak el pozitív doppingtesztjük miatt.

"Egyetértek a mexikói szövetséggel, amely nem bünteti meg a játékosokat, bizonyosan fertőzött élelmiszer állhat a háttérben" - jelentette ki szombaton a FIFA-elnök az U17-es világbajnokságnak otthont adó mexikói Pachucában.

Az öt futballista az első, pozitív eredménnyel zárult doppingteszt miatt nem léphetett pályára az Egyesült Államokban rendezett - és mexikói címvédéssel zárult - Arany-kupa csoportkörének második és harmadik fordulójában. A második, úgynevezett B próba azonban már nem mutatott ki klenbuterolt. A mexikói szövetség jelezte: a B tesztet a Los Angeles-i Egyetem laboratóriuma végezte el, és a szakemberek nem találtak tiltott szert egyik futballista mintájában sem, holott május 21-én valamennyien klenbuterollal akadtak fenn az ellenőrzésen. A játékosok elmondása szerint fertőzött étellel kerülhetett szervezetükbe a tiltólistán szereplő szer.

A kapus Guillermo Ochoát, a hátvéd Francisco Rodiguezt és Edgar Duenast, valamint a középpályás Christian Bermudezt és Antonio Naelsont maga Felipe Calderón köztársasági elnök is a védelmébe vette. Az ország doppingügynöksége ugyanakkor közölte: a fertőzött hús miatti pozitív teszt esélye egy a millióhoz.