Sára, Márió
2 °C
6 °C

Balatonfüredről elrajtolt a 43. Kékszalag

2011.07.14. 10:59

Csütörtök reggel 9 órakor elrajtolt Balatonfüredről a 43. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny mezőnye. Az egyik legnagyobb esélyes, a kilencszeres győztes, tavaly negyedik Litkey Farkas hajójával, Lisával beragadt a startnál.

588 hajó vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak. Balatonfüredről először Balatonkenesére, onnan Siófokra, majd a tihanyi szoroson át Keszthelyre vitorláznak, a befutó Balatonfüred előtt lesz. A meteorológiai előrejelzések nagy hőséget és gyenge szelet jósolnak, ám délutánra egy hidegfront betörését várják, ami akár 70-80 kilométer/órás erejű széllel is járhat.

A 43. Kékszalag szombat reggel 9 óráig tart, a vitorlásoknak így 48 óra alatt kell teljesíteniük a távot.

A leggyorsabbak a csütörtök esti-éjszakai órákban érhetnek célba. Litkey legnagyobb ellenfele a nagy újító Soponyai Géza vezette Infiniti - egyelőre a magyar világújdonság, a repülőszárnyra hasonlító Infiniti-szárny nélkül -, Király Zsolt Szponzija (volt Sponsor Wanted), valamint Rauschenberger Miklóssal a Principessa lehet. Utóbbi, tavaly hatodikként, 2008-ban negyedikként befutott Liberáját alaposan átalakították, mivel a szabályok szerint páratlan évben nem lehet trapézos (kiülőkeretes) hajót használni.