Rally repülő bajnokság és Eb Dunakeszin

2011.08.04. 10:59

A hétvégén a Dunakeszi repülőtéren már huszadik alkalommal rendezik meg a Magyar Nemzeti Rally Repülő Bajnokság háromnapos versenyét. A pénteken kezdődő viadal a hónap végén ugyanitt sorra kerülő Európa-bajnokság főpróbája lesz.

Ez egy páros verseny - mondta az MTI-nek Jóri Tamás, a Magyar Repülő Szövetség alelnöke. A pilóta és a navigátor a felszállás előtt húsz perccel kapja meg a "körülbelüli" repülési térképet, amire nekik kell a pontos útvonaltervet kiszerkeszteniük. Az útvonal ellenőrző pontokat tartalmaz, melyekhez a repülőknek méterre és másodpercre pontosan tartaniuk kell magukat, méghozzá bármifajta navigációs segédeszköz nélkül.

Ezen túlmenően a térképhez kapott fotókról különböző földi jeleket kell azonosítaniuk, és azokat az ellenőrző lapjukra be kell jelölniük.

A verseny célja - az autós ralival szemben- nem a gyorsaság, hanem a nagyfokú precizitás, hiszen a gépek hasonló típusúak és teljesítményűek - tette hozzá az alelnök. A repülések mintegy másfél óráig tartanak és egy nagyon kis helyre történő, igen pontosan kivitelezett leszállással érnek véget.

A zsűri a már említett ellenőrző lapok, illetve a fedélzeteken elhelyezett és lezárt GPS-ek adatai, valamint a kamerával is rögzített landolás pontossága alapján hozza meg döntését - ismertette Jóri Tamás.