Kell-e Fabregas a Barcelonába?

2011.08.15. 18:32

Az tiszta sor, hogy el kellett jönnie a lúzer Arsenalból, de Xavi és Iniesta kemény vetélytársak lesznek a kezdőbe kerülésért. A még csak 24 éves, a Barcelona játékrendszerét a mai sztárokkal együtt tanuló középpályás hosszú távon viszont szinte biztosan jó választás volt.

A Premier League egyik leghosszabb átigazolási sztorija lett a Arsenal-Fabregas-Barcelona szappanoperából, a végén a katalánok örülhettek, az angolok meg szomorkodhattak.

A Barcelona akadémiáján nevelkedett középpályásról már Londonban is érezték, hogy bármennyire is fáj, nincs mit tenni, el kell engedni. A katalán közönségkedvenc évek óta sláger volt Barcelonában, volt, hogy visszafogottan nyilatkozott, volt, hogy nem annyira, de azt mindenki tudta, vissza akar térni.

Miért is ne akart volna? Hiába lett 2003-ban az Arsenal történetének legfiatalabb Premier League-ben bemutatkozó játékosa, hiába lett a klub legfiatalabb PL-göllővője, hiába lett csapatkapitány, nyolc év alatt mindössze egy címet nyert a csapattal. A 2005-ös FA-kupa-győzelem kevés egy ilyen képességű játékosnak, aki 24 évesen vb- és Eb-aranyérmes a spanyol válogatottal, már nagyon ideje volt váltani. Nem volt kérdés: Fabregas kinőtte az évek óta szenvedő, lúzer Arsenalt.

Kell-e Fabregas a Barcelonába? Tényleg szükség van rá, vagy csak a presztízs miatt erőlködtek a megszerzésével?

Xavi, Iniesta, Busquets és Mascherano: ők négyen alkotják a Barcelona középpályáját, ide kéne beverekednie magát. Az nyilvánvaló túlzás, amit az - érthetően rettentően csalódott - Arsenal-drukkererek mondanak, miszerint Guardiola mellett fog ülni a kispadon, de ha a jelenlegi kezdőt nézzük, akkor ez inkább olyan igazolásnak tűnik, amivel már a jövőre terveznek Barcelonában.

Mascherano és Busquets védekező középpályások, velük nem lesz ütközés. Xavi még jópár évig a legmagasabb szinten fog játszani, de már 31 éves, kell majd valaki a helyére, aki Messinek, Villának, Pedrónak vagy éppen Alexis Sancheznek osztogatja a gólpasszokat. Mivel Fabregas a Barcelona akadémiáján - több jelenlegi csapattársával együtt - nevelkedett, valószínűleg nem fog gondot okozni beilleszkedni a játékrendszerbe. 2006 és 2011 között ő adta a legtöbb gólhelyzetet hozó passzt ha az öt topligát nézzük, a 466-os számmal pont Xavit előzi meg, de ott van az első tízben Gerrard, Lampard és Giggs is. (Érdekesség, hogy Fabregas a tizedik legtöbb passzt osztotta ki a tavalyi szezonban, ha az öt topligát nézzük, Xavi, Iniesta, Busquets, Mascherano és Dani Alves is megelőzi.)

A következő szezonban valószínűleg csak harmadik lesz Xavi és Iniesta mögött a támadó középpályások közt, ami azt jelenti, inkább akkor jöhet szóba a neve kezdőként, ha egyikük sérült.

Akár presztízs, akár szakmai döntés, akár mindkettő, a világ legjobb utánpótlásiskolájával rendelkező Barcelona nem döntött rosszul Fabregasszal, mert egyrészt a világ jelenleg egyik legjobb középpályása, másrészt olyan helyre megy, amit már nagyon jól ismer.

Nehezen képzelhető el tehát, hogy Fabregasszal hosszú távon rosszul jár a Barcelona, annyi viszont biztos, hogy Londonban sokáig fognak sírni a világ jelenleg egyik legjobb középpályása után. Xavi méltó utódjának szerződtették, rajta áll, mit kezd vele.