Nem erotikus tánc, hanem versenysport

2011.08.22. 14:21
Nemzetközi szervezetek dolgoznak azon, hogy a poledance olimpiai szám legyen, a 2020-as játékokon már ott szeretnének lenni. A világbajnokság idén Magyarországon lesz.

Több ezer aláírás gyűlt már össze a rúdtánc szövetség kezdeményezésére, hogy a sportág olimpiai versenyszámmá váljon. A poledance, vagy polefitness külföldön népszerűbb, pár éve itthon is jelen van, a különbségek ellenére sokan azonosítják a bárokból ismert erotikus tánccal.

„A haladó szintű rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Messze túlmutat az erotikus táncon, ott ugyanis egy szórakoztató műfajról beszélhetünk, táncos mozdulatokkal kiegészítve” – mondja Pirner Alma, a műfaj legismertebb magyarja. „A poledance esetében komoly atlétikus mozdulatokat végzünk egy függőleges rúd segítségével, amin pörgéseket, erőelemeket mutatunk be. Ehhez a felsőtest és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen”- tette hozzá az egykori világbajnok.

Ahhoz, hogy a poledance egyszer valóban olimpiai szám legyen, komoly támogatottságra van szüksége. A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület az új sport mellé állt. „Szinte minden sport alapja a torna, így van ez a poledance esetében is. Mindenképpen igényel torna alaptudást, ugyanakkor a nehézsége is megvan. A tornához hasonlóan látványos sport, nem utolsósorban szórakoztató élményt nyújt” – mondja Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára. „A poledance mozgásanyaga igen lefedett, pörgések, lábterpeszek, leforgások, spárgák találhatóak benne. Nagyon magas színvonalon űzött sportág, komoly trükkökkel kiegészítve. Ezért gondoljuk úgy, hogy helye van a megbecsült sportok között” – tette hozzá Vincze Tünde, az MLTE elnöke.

Októberben a Budaörsi Városi Sportcsarnokban lesz a világbajnokság, eddig több, mint 20 ország nevezett, most először versenyeznek majd párok és férfiak is. Magyarországot a szeptemberi Miss Poledance Hungary győztese képviseli majd.