90 milliót deszkázott össze a 16 éves zseni

2011.08.25. 10:56
Nyjah Huston 450 ezer dollárt keresett egyetlen nyár alatt. Az amerikai gördeszkás biznisz az egekben van és még csak most jön a 200 ezer dollárt érő Street League-döntő.

Az unatkozó kaliforniai szörfösök szórakozásából óriási pénzeket mozgató üzletág lett. Míg Magyarországon egy-egy szponzorált gördeszkásnak éppenhogy a sporteszköze biztosított, a legnagyobb magyar versenyen alig éri el a 100 ezer forintot a fődíj, addig a tengerentúlon elképesztő, több tízezer dolláros összegekkel dobálóznak. Az Egyesült Államokban az extrém sportokban, de legfőképpen a gördeszkázásban az európai futballhoz hasonlóan robbanásszerűen emelkedtek a befektett összegek.

Az első lépést Amerika egyik leggazdagabb testvérpárja, a Maloof fivérek által megrendezett 2009-es Maloof Money Cup jelentette, ami akkor rekordösszeget kínált a profiknak a maga 100 ezer dolláros fődíjával.

Ezután kezdődött meg a háború a két nagy verseny, a Street League Skateboarding és a Maloof Money Cup között. A Street League nagyon egyszerű formulát választott: tévéshow-t csinált a gördeszkázásból. Az egész megálmodója az a Rob Dyrdek, aki már bizonyított a képernyőn és a deszkán egyaránt, így az ő személyén keresztül a nem gördeszkásokhoz is egyszerűen eljutottak a versennyel kapcsolatos információk.

Dyrdek ráadásul jóban van a szakma legnagyobbjaival is, így nagyon könnyen átcsábította a Malooffal szerződésben álló deszkásokat. Annyira jól csinálta, hogy az első évben még szabadon versenyezhettek az általa leigazolt sportolók, majd az SLS sorozat második évében egy megkerülhetetlennek tűnő szerződést tolt eléjük, aminek értelmében ki kell hagyniuk minden más, nem SLS-szervezésű versenyt – ezzel megkötve a legnagyobb profik és a rajongók kezeit, hiszen aki találkozni akar a kedvencével, annak jegyet kell váltania a Street Leaugre.

Dyrdek személyén és a legjobb deszkások megszerzésén túl még egy adu ász volt az SLS kezében, mégpedig a hihetetlen rajongással körülvett energiaitalgyártó cég, a Monster betársulása. Ez a három tényező biztosította a televíziós szerződéseket és a telt házas stadionokat egyaránt, de ha ez sem lett volna elég, akkor a különleges SLS-fejlesztésű, az utolsó pillanatig izgalmat biztosító versenyforma is rásegített egy lapáttal.

A Maloof próbálta tartani a lépést, főleg pénzben tudták felvenni a versenyt, az SLS 1.6 milliós össznyereményével szemben ők 2 millióra emelték a tétet, ám ez sem volt elég a legjobb deszkások visszaszerzéséhez, pedig nagyon hiányzik onnan egy Ryan Sheckler, Chris Cole, Paul Rodriguez, vagy a legnagyobb sztár, Nyjah Huston, aki idén szinte mindent megnyert.

A novemberben 17. évét betöltő deszkás megnyerte a három eddigi Street League-állomást, a 17. X-Gamesen is hibátlanul szerepelt, sőt, az SLS-döntő 200 ezer dolláros díjának is ő a legnagyobb várományosa, hiszen senki még csak megközelíteni sem tudta a szinte tökéletesen deszkázó Hustont.

16 éves kora ellenére Nyjah megtapasztalt már mindent, amit egy profi deszkás a karrierje során átélhet. Már hét évesen szerződést ajánlott neki az egyik legnagyobb gördeszkalap gyártó cég, az Element, a legkeresettebb kissrác volt, majd mielőtt profivá válhatott volna, érthetetlen módon kiszállt az Elementből, és édesapjával megalapították saját gördeszkás cégüket, ami rövid időn belül - nagyjából másfél év alatt - becsődölt. Nyjah idén tért vissza igazán, korábbi szponzora újra profi szerződést ajánlott neki, élt a lehetőséggel és nem követte el kétszer ugyanazt a hibát. Az Element Nyjahba vetett hite pedig kifizetődött, az újságok címlapjain pózól, ő a versenyek királya.

Huston tehetsége sokakat nem lep meg, náluk a gördeszkázás családi vállalkozás, az egykori márkán kívül saját deszkapályát is üzemeltetnek, de testvérei és édesapja is gördeszkázik.

A két verseny és Nyjah mintája is jelzi, hogy a gördeszkázásban valami történt, ha világszinten sikerülne ilyen szintre emelni a sportot, akkor a következő generáció példaképei talán már nem Cristiano Ronaldók, Lionel Messik, vagy Wayne Rooneyk lennének.