A kellő pillanatban helyén lesz a szíve

2011.08.26. 15:58
Magyarország még sosem nyert világbajnoksági címet atlétikában, de esély idén is van. A szakmai igazgató egy érmet vár, ez lehet akár arany is. A kalapácsvető Pars Krisztián és a diszkoszvető Kővágó Zoltán a legnagyobb név a kis létszámú csapatban.

“A papírforma csak egy dolog, azt az adott pillanatban tudni kell realizálni is, a mi sportágunkban pedig rettentően sűrű a mezőny, a legkisebb koncentrációs hiba is súlyos következményekkel járhat. Szeretek a realitások talaján maradni” - Dornbach Ildikó, az atléták szakmai igazgatója így indokolja, miért csak egy érmet tart elvárhatónak.

A magyarok hagyományosan a dobószámokban jók, az eddigi vb-ken is azokban nyerték a legtöbb érmet, Pars és Kővágó ezt a hagyományt folytathatja. Pars már a vb első napján megkezdi a versenyzést, egy jó dobással kvalifikálhatja magát a döntőbe. "Jól felkészült, jó edzéseket végzett itt Teguban is, bízom benne, hogy a kellő pillanatban is helyén lesz a szíve” - mondta róla Dornbach.

A 2009-es berlini vb-re Pars favoritként, világranglista-elsőként érkezett, de végül csak a negyedik lett.

Fotó: Kollányi Péter
Fotó: Kollányi Péter

Pars egész évben kiegyensúlyozottan versenyzett, megnyerte a téli dobó Európa-kupát, az olimpiára amint lehetett, májusban megszerezte a kvótát. Később ujjsérülése ellenére - a kalapács fogantyújába nem tudott belekapaszkodni rendesen - is nagyokat dobott. Jól teljesített az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) versenyein, itthon megnyerte a Gyulai István Memorialt, majd az országos bajnokságon 80,63 métert dobott.

Ezzel most harmadik a világranglistán, Alekszej Zagornyij egy méterrel messzebb jutott, de az orosz sérülés miatt nem vb-résztvevő; a második helyen álló fehérorosz Pavel Krivitszkij pedig csak centikkel előzi Parsot. A magyar stabilabb, sorozatban képes nagyokat dobni, ezzel megnyerheti a versenyt. Csatájukba az amerikai Kibwe Johnson és az olasz Nicola Vizzoni szólhat bele.

A másik magyar kalapácsosnak, Németh Kristófnak a döntőbe jutás lehet a cél, a szakmai igazgató szerint bravúrosan is tud versenyezni. “Tavaly 9. helyen zárta az Európa-bajnokságot, akkor is hátrébb volt a rajtlistán. Idén jól készült, a tizenkettőbe jutni van esélye, ha az sikerül, utána bármi lehet”.

A másik magyar specialitásnak számító dobószámban, a diszkoszvetésben is két atlétánk lesz. Kővágó Zoltán és Fazekas Róbert is pontokat hozhat a csapatnak, kettejük közül Kővágón lehet a nagyobb teher, ő világranglista-vezetőként érkezik Teguba. A Gyulai-emlékversenyen 69,50-nel nyert, a lista második helyen álló Robert Harting fél méterrel gyengébb nála, de a német kiegyensúlyozottab szezont tudhat maga mögött, csakúgy, mint a lengyel Piotr Malachowski és a litván Virgilijus Alekna. Ők lehetnek Kővágó legnagyobb vetélytársai, Dornbach kicsit félti a versenyzőt: “Felkészülése nem volt zavartalan, a hiányos háttér okozhat a kritikus pillanatokban nehézséget, de bízom Zoliban és a rutinjában”.

Fazekas idén nem volt a legjobbak között, de már többször bizonyította, nehéz helyzetből is képes felállni. “Nagyon elszántan és komolyan készült, talán túlzottan is. Bízhatunk versenyzői kvalitásaiban. Mindenképpen pontszerző helyre várom”. Rajtuk kívül még egy magyar, a 2009 óta horvát színekben versenyző Varga Roland lehet a diszkosz döntőjében.

K EPA20110806020

A harmadik dobószámban, súlylökésben Kürthy Lajos nem a dobogóért fog küzdeni, a mezőny nagyon sűrű. Kürthytől a szakvezetés 20 méter feletti eredményt vár, idén 23. volt a ranglistán. “Továbbjutása bravúr lenne, de ha jól lök, a sorsa a többiek kezében van” .

A női kalapácsvetésben Orbán Éva lehet döntős, önbizalommal kezdheti a versenyt, a múlt héten a sencseni Universiadén ezüstérmet szerzett. "Döcögős évkezdés után kezd végre magára találni, Universiade-sikere után úgy tűnik, maradt még benne tartalák, remélem ezt tudja mozgósítani a selejtezőben. Döntőbe várom, ott a helye”.

Az utánpótláskorú Márton Anita súlylökésben lehet döntős, év eleji eredményei alapján erre van esélye, az utóbbi hetekben azonban technikai problémákkal küzdött. A versenyig hátralévő edzésein még kijavíthatja a hibáit, és megint 18 méter felett dobhat.

A 110 méteres gátfutásban az Európa-bajnoki harmadik Kiss Balázstól lehetett jó eredményre számítani, de a futó sérülése miatt végül nem utazott a vb-re. Így is lesz magyar induló, az U23-as Eb-második Baji Balázstól senki nem vár kiugró eredményt, a szezonban hatalmasat fejlődő gátasnak nem ez élete világbajnoksága, elősorban azért van ott, hogy szokja a légkört. Annyit várnak el tőle, hogy “ismét tudjon maximálisan mozgósítani és fusson egy szakmailag jóra értékelhető futamot”.

A 800-as Kazi Tamás az utolsó pillanatokban kvalifikálta magát, egyre jobban versenyez, fizikailag és mentálisan is sokat erősödött, ez segíthet neki a továbbjutásban. Bár eredménye csak 39. a mezőnyben, egy taktikázós előfutamból tovább mehet még egy kört.

Papp Krisztinának sem lesz könnyű dolga 10 000 méteren, már az is eredmény, hogy egyáltalán ott lehet a vb-n. “Afrika kiölte az európai futókat, a vb-döntő 23 fős mezőnyéből csak öten lesznek Európából, három portugál, egy francia és Papp. Ebben a számban sok múlik majd az időjáráson. Ha a mezőny első felében tudna végezni, az nagy siker lenne”.

A 20 kilométeres gyaloglásban induló Madarász Viktória a nevezések alapján a mezőny hátsó felébe várható, de az időjárás ott is felboríthatja a papírformát. A fiatal versenyzőtől okos versenyzést és nagy küzdést várnak.

A hétpróbázó Farkas Györgyivel egyéni csúcs körüli teljesítményt céloztak meg, erre azonban egyre kisebb az esély. Az Universiadéra is kiutazó Farkas gyomorfertőzést kapott Sencsenben, legyengült és több edzést is kellett hagynia. “Biztosan tudom, hogy Györgyi nagyon kemény versenyző és a tőle telhető maximumot fogja nyújtani”.

A világbajnokságra négyen, Orbán Éva, Farkas Györgyi, Baji Balázs és Márton Anita is az Universiádéról érkeztek, a szakvezetés szerint képesek lesznek most is csúcsformában teljesíteni. Az egyik legígéretesebb atléta, a junior Európa-bajnok Deák-Nagy Marcell azonban kihagyja a vébét, bár a tudása alapján ott lehetne. “Egy ilyen tehetséges fiatal versenyzőről nem kell egyszerre minden bőrt lehúzni, különösen nem egy olyan élettani követelményekkel bíró versenyszámban, mint a 400 méter. Marci kiválóan teljesített ebben az évben, tudása nagyon nagyot fejlődött és stabilizálódott, de ennyi elég volt. Az Universiade tapasztalatszerzésnek és koronának egyaránt kielégítő volt” - indokolták távolmaradását.

A magyar válogatott már egy hete elutazott Teguba, a hét középére legtöbben már átestek az akklimatizáción, apróbb fájdalmaktól és Farkas Györgyi sencseni gyomorfertőzésétől eltekintve mindenki egészségesen várja a versenyeket. “A körülményeink minden igényt kielégítőek, mondhatnám úgy is, hogy Londonnak fel kell kötnie az alsót, hogy hozni tudja ezt a színvonalat” - számolt be Dornbach Teguból.

A magyar versenyzők programja:

augusztus 27. (szombat)
5:05 - 800 méteres síkfutás előfutam (Kazi Tamás)
13:30, 15:00 - férfi kalapácsvetés selejtezők (Pars Krisztián, Németh Kristóf)
14:00 - 10 000 méteres síkfutás, Papp Krisztina

augusztus 28. (vasárnap)
2:50 - 110 méteres gátfutás előfutam (Baji Balázs)
3:20 - női súlylökés selejtező (Márton Anita)

augusztus 29. (hétfő)
3:00 - 100 méteres gátfutás, hétpróba (Farkas Györgyi)
3:10, 4:30 - diszkoszvetés selejtező (Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert)
4:25 - magasugrás, hétpróba (Farkas Györgyi)
12:05 - súlylökés, hétpróba (Farkas Györgyi)
12:15 - férfi kalapácsvetés döntő (Pars Krisztián, Németh Kristóf)
13:35 - 200 méteres síkfutás, hétpróba (Farkas Györgyi)

augusztus 30. (kedd)
3:00 - távolugrás, hétpróba (Farkas Györgyi)
4:40 - gerelyhajítás, hétpróba
13:00 - 800 méteres síkfutás, hétpróba

augusztus 31. (szerda)
2:00 - 20 kilométeres gyaloglás (Madarász Viktória)

szeptember 1. (csütörtök)
3:00 - férfi súlylökés selejtező (Kürthy Lajos)

szeptember 2. (péntek)
3:00 - női kalapácsvetés selejtező, Orbán Éva