Golf: német és osztrák győztes a nyílt bajnokságon.

2011.08.29. 11:47

A Pannónia Golf & Country Clubban rendezték a hétvégén a 33. Magyar Amatőr Nyílt Golfbajnokságot. A versenyre 14 ország 93 játékosa nevezett, de sem a férfi, sem a női kategóriában nem volt jelen a címvédő. Tavaly a Tatán rendezett bajnokságon Palanszki Benjámin és a szlovén Katja Pogacar győzött, de az idei startlistából az övéken kívül több ismert név is hiányzott. Az idei amatőr magyar bajnok Kővári Dániel és a Magyar Kupa győztese, Herr Tamás sem indult Máriavölgyben.

A magyar viszonylatban kimondottan hosszúnak számító pályán a hosszú pontos ütésekre és a mentésekre is nagyon ügyelni kellett. Az első két nap kánikulai melege és a nagyon gyors greenek ellenére igazán jó eredmények születtek. Ivan Vucemil és Mikhail Morozov is minuszos körrel kezdett a férfiaknál az első napon, de a több par-t játszó versenyző között a magyar Németh Olivér is ott volt a harmadik helyen. A nőknél Marlene Krejcy volt a legjobb 74 ütéses eredményével, a legjobb magyar pedig Rózsa Csilla volt, 5 ütés hátrányban.

A második versenynapon a német Claas-Eric Borges hihetetlen, 18 szakaszon elért 66 ütésével az élre állt, de Mikhail Morozov és Stephen East 69-es köre is figyelemre méltó az igen nehéz, 72 ütéses pályán, amit Németh Olivérnek ismét sikerült par-ra teljesítenie. A nőknél  Marlene Krejcy tovább növelte előnyét a legalacsonyabb ütésszámával.

A döntő, harmadik versenynap reggelén Claas-Eric Borges és Mikhail Morozov között egyetlen ütés különbség volt. Az idő kicsit megváltozott, a forróságot komoly szél kavarta föl, ami a játékosok teljesítményére is kihatott. A fej-fej melletti küzdelemben az orosz még a vezetést is átvette egy időre, de a gurításai aznap nem voltak tökéletesek. A hátsó 9 szakaszon a németnek sikerült egy „eagle”-t is elérnie, vagyis kettővel az elvárt ütésszám alatt befejeznie egy szakaszt, míg Morozov-nak több gurítással is meggyűlt a baja, így 4 ütéssel par fölött fejezte be a harmadik napot. Claas-Eric Borges játszott a legjobban az utolsó napon is, így 73, 66, 72 ütéses vagyis –5 –ös eredményével megszerezte a nyílt bajnoki címet. Mikhal Morozov a második, Max Eichmeier pedig a harmadik helyen fejezte be a viadalt. Németh Olivérnek nem sikerült az utolsó nap, hiszen 81-et játszott, de az összetettben így is ő volt a legjobb magyar, végül a nyolcadik pozícióban zárta az idei bajnokságot.

A hölgyeknél a 16 éves osztrák Marlene Krejcy volt a harmadik napon is a legkevesebb ütést felhasználó versenyző, így hibátlan játékkal idén ő lett a női kategória bajnoka. A szlovák Karolina Cordieri érdemelte ki a második, a német Hendrika Labsch pedig a harmadik pozíciót. Rózsa Csillának is gyengébben sikerült a harmadik nap, így legjobb magyar női játékosként a hatodik helyen fejezte be a versenyt