Kemboi a hosszútávfutás Usain Boltja

2011.09.01. 16:50

A tegui atlétikai világbajnokság 3000 méteres akadályfutását Ezekiel Kemboi nyerte. A kenyai az utolsó körben ellenállhatatlan tempót diktált, győzelme nem volt kérdéses, a világranglistát vezető Brimin Kipruto már nem érhette utol. Az ünneplést Kemboi már a célegyenesben elkezdte, az egyes pályáról egyre közelebb ment a közönséghez, végül a hetesnél ért célba. Ott léggitározott egyet, majd mezét lekapva, robottánccal is ünnepelt: így tán csak Usain Bolt szokta bűvőlöni a közönséget. (A videón 1:45 és 2:50 között)

A 3000 akadályon harmadikként az alig egy hónapja a verekedésével ismertté váló Mahiedine Mekhissi-Benabbad finiselt. A bunyó másik résztvevője, Mehdi Baala is versenyzett, az 1500 elődöntőjéből simán jutott tovább. Hogy indulhatott, a zsűrinek köszönhette: az előfutamban felrúgták, és nem tudta kvalifikálni magát, a bírók azonban még egy esélyt adtak az önhibáján kívül bukó futónak.

Lökdösődés a női 1500 méteren is volt, ezúttal abból szerencséjére kimaradt a szám favoritja, Natalia Rodriguez. A spanyol két évvel ezelőtt megnyerte a számot, de utólag kizárták, mert fellökte az etióp Burkát. Rodriguez a meglehetősen lassan kezdődő futás utolsó körében állt az élre. Bízott a hajrájában, de az utolsó métereket elgörcsölte, az amerikai Barringer Simpson és az angol England is ellépett mellette.

Váltóban sikerült

A műlábakon futó Oscar Pistorius már azzal is nagy eredményt ért el, hogy kvalifkálta magát a vb-re 400 méteren. Jó versenyzéssel az elődöntőig jutott, de eredménye a döntőre már nem volt elég. A férfi 4x400-as váltóval azonban teljesülhetett álma, Dél-Afrika bejutott a döntőbe, az előfutamban új országos csúccsal harmadikok lettek.

A továbbjutás egy másik ismert dél-afrikai atlétának is sikerült. A 2009-es vb-n nyerő, majd férfinak titulált Caster Semenya második lett 800-as futamában.

Csak egy ugrás

A női távolugráshoz hasonlóan hármasugrásban is elég volt az első kísérlet a győzelemhez. Az ukrán Olga Szaladuha 14,94-et ugrott, és ezt a következő öt sorozatban sem tudta megjavítani. A kazah Olga Ripakova az ötödik kisérletére nagyot ugrott, de öt centi hiányzott, hogy utolérje ellenfelét.

A férfi magasugrásban az amerikai Jesse Williams nyújtott meggyőző teljesítményt. 237 centiméterig minden magasságon elsőre átjutott, azon viszont mindháromszor rontott. Ugyanígy tett a vele versenyben maradó Dmitrik is. Az orosz azonban a kisebb magasságokon többször leverte a lécet, így az amerikaié lett az első hely. Dmitriknek az ezüst is élete legnagyobb eredménye, ezt a vizesárokban fürödve ünnepelte.

A női 400 méteres gátfutást az amerikai Lashinda Demus nyerte a szezon legjobb eredményével. 52.47-es ideje minden idők harmadik legjobbja is egyben. A férfiaknál ugyanezt a számot a brit David Greene nyerte, az utolsó 70 méteren jött nagyon jól, és jól bírta a rajtot megelőző közjátékot is. Az első rajtot ugyanis visszalőtték, a versenyzők tanácstalanul néztek, ki ugrott ki, majd kiderült, csak az indítóbíró hibázott.