Szollár nyolcadik a koronglövő-vb-n

2011.09.06. 16:47

Ifj. Szollár András ha nem is hibátlanul, de kedden is jól lőtt, ám végül szétlövésben lemaradt a férfi traposok hatos döntőjéről, nyolcadik lett, így olimpiai kvalifikációt sem sikerült szereznie a belgrádi koronglövő-világbajnokságon.

A hétfőn 75-ből 75 korongot eltaláló magyar versenyző a keddi első 25-ös sorozatban 24, a másodikban pedig 23 korongot talált el, így 122 korongos egyéni csúccsal zárta az alapversenyt, amivel hetes holtversenyben a harmadik helyen állt. A döntőért szétlövést tartottak. Ebben Szollár a harmadik korongot nem találta el, így kiesett. A fináléhoz legalább négy korongig kellett volna eljutnia. Mivel a döntőben két olyan sportoló is van, akinek még nincs helye Londonban, Szollárnak kvótát sem sikerült szereznie.

A mindössze 23 éves koronglövő teljesítménye ennek ellenére bravúros, mivel nem csupán egyéni csúcsot ért el, hanem mindössze egy koronggal maradt el az országos rekordtól, és 1999 óta a legjobb magyar helyezést szerezte meg ebben a számban. Tizenkét évvel ezelőtt, a tamperei vb-n Szollár edzője, Putz István volt nyolcadik.

A szám másik magyarja, az augusztusi, szintén belgrádi Eb-n a londoni kvótáról egyetlen koronggal lemaradt Hegyi Norbert 114 találattal a 88. lett a 137 fős mezőnyben.

Az európai koronglövők számára a vb az utolsó lehetőség az olimpiai részvétel biztosítására, ám minden számban csupán egyetlen sportoló szerezhet kvótát, azaz kedden eldőlt, hogy magyar lövő nélkül rendezik meg Londonban a férfi trap számot.

Magyarország eddigi egyetlen Londonba kijutott koronglövője a dupla trapos Bognár Richárd.