Öt világrekorddal arattak a magyar íjászok

2011.09.08. 16:03

Mónus Józsefék tizenkét aranyéremmel és öt világrekorddal értek haza az amerikai Utah állambeli Grand Salt Flatsen megrendezett Amerikai Távlövő Íjászbajnokságról. Az itt elért eredményeket és csúcsokat a Nemzetközi Íjász Szövetség is hivatalosan rögzíti.

A távlövő íjászok paradicsomának számító sós sivatagban több évtizede minden évben rendeznek nyílt bajnokságot, a világ több pontjáról érkeznek ide versenyzők. A nemzetközi világcsúcslistára most először sikerült magyaroknak felkerülniük. Az öt közül az elsőt a tizenhét éves Mónus László érte el, aki emellé még egy rekordot lőtt.

Lövés a Soós sivatagban
Lövés a Soós sivatagban

A forróság és a szárazság miatt nagyon kemény verseny volt, az íjak folyamatosan szakadtak szét az égető nap miatt. Ez a verseny szinte az íjak összes fajtáját - erősségtől az elkészítés módjától függően - külön kategóriákra bontja. Mi - egy kivételével - a természetes íjak kategóriájában versenyeztünk. Az íj elnevezése ebben a kategóriában a Primitive Complex Composite - mondta a versenyről Mónus József, aki a tizenhét éves László apja. Ő maga az összetett tradicionális íjak korlátlan erejű kategóriájának 2008-ban felállított világrekordját több, mint 32 méterrel lőtte túl. Vadász nyílvessző stílusban is világcsúcsot ért el, a korábbi rekordot 60 méterrel verte, 274 méterre lőtt.

Íjászaink - az egyes kategóriák szűkre szabott előírásainak megfelelően - természetes anyagokból, hagyományos módszerekkel, Grózer Csaba által készített, merev szarvú visszacsapó íjakkal és általuk készített selyem, len vagy bélhúrokkal illetve természetes anyagú nyílvesszőkkel érték el világrekordjaikat.

12 aranyérem

A korlátlan íjerősségű kategóriában József a nagy távlövő íjász legenda, Don Brown 1992 -ben felállított világrekordjának túllövését tűzte ki maga elé. A lövés három yardon belül közelítette meg a Brownét és 300,947 méteren fúródott be a talajba.