Tízmilliós, teljesítésigazolás nélküli gyanús kifizetések a kecskeméti sportklubnál

2011.09.12. 19:37

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere könyvvizsgálatot rendelt el a város tulajdonában lévő sportegyesületnél, amelyben három első osztályú szakosztály működik - közölte Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyeiért is felelős alpolgármestere.

A Népszavában megjelentek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhatóság vizsgálódik a fideszes vezetésű Kecskemét többségi tulajdonában lévő sportklubnál, Nagy Péter felügyelőbizottsági tag pedig lemondott tisztségéről. "... lemondása nyomán kiderült: ebben az évben felettébb gyanús kifizetések történtek több tíz milliós nagyságrendben. A számlák egyikén sincs teljesítésigazolás" - írta a lap a birtokába jutott iratokra hivatkozva.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, a tulajdonosi jogosítványokat a kecskeméti önkormányzat részéről a közgyűlés költségvetési és vagyongazdálkodási bizottsága gyakorolja, amely rendszeresen foglalkozik a cégek beszámoltatásával, üzleti terveivel. Alapesetben ez évente kétszer történik, de a Kecskeméti KSE Kft. tevékenységére a bizottság hatványozottan odafigyel, idén április 11-én például úgy döntött, hogy időszaki beszámolót kér május 31-i fordulóponttal.

Idén tehát a cég már kétszer számolt be a bizottságnak, amely a beszámolókat elfogadta - közölte az alpolgármester. "Túl ezen Nagy Péter úr bejelentése után Zombor Gábor polgármester úr a vitatott kérdések tisztázására független könyvvizsgálói vizsgálatot rendelt el, amely még folyamatban van, a befejezési határidő szeptember 23. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tudomásunk szerint nem vizsgálja az adott időszakot, ez tehát nem felel meg a valóságnak" - mondta a lapban megjelent információra utalva Szemereyné.

A szponzori támogatások beérkezésének időpontja általában bizonytalan, ezért a társaság gyakran küzd likviditási problémákkal, de ez szinte minden hazai sportegyesületre jellemző probléma - mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a cég gazdálkodásánál azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez nem egy költségvetési szerv, ezért a gazdálkodása is másként zajlik.

Kecskemét önkormányzata egyébként azért állt a sportklub mögé többségi tulajdonosként, mert a válságos gazdasági helyzetben a jelentős szponzorok kivonultak, a városvezetés pedig úgy gondolta, nem hagyja veszni sikeres kosárlabda, kézilabda és röplabda csapatait - indokolta az önkormányzat sportegyesülettel kapcsolatos döntését az alpolgármester.