Szumózni és tamburellózni is lehet a Nagy Sportágválasztón

2011.09.14. 13:51

Több mint 90 sportágat próbálhatnak ki a mozogni vágyó gyerekek és felnőttek a hétvégi IX. Budapesti Nagy Sportágválasztón – jelentették be a szervezők a szerdai sajtótájékoztatón.

A rendezvényt pénteken és szombaton 9-től 17 óráig tartják meg Kőbányán, a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban. A részvétel mindenki számára ingyenes.

„Fantasztikus öröm, hogy a 2007 óta megrendezett sportágválasztókon már több mint 100 ezer embernek tudtunk iránymutatást adni” – hangsúlyozta Ipacs Endre, a rendezvény alapító-főszervezője, aki hozzátette, hogy az eseményre korhatár nélkül bárki kilátogathat.

„Bűn, hogy a sportegyesületek egy bizonyos kor felett már nem szívesen látják a sportolni jelentkező gyerekeket, ha látják, hogy nem tudnak bajnokot nevelni belőlük. Rajtuk, és a sportolni vágyó felnőtteken is szeretnénk segíteni, mert meggyőződésem, hogy a sportágválasztó nemcsak az élsportra, hanem a tömegsportra is pozitívan hat” – tette hozzá Ipacs.

„A Nagy Sportágválasztó – A sport napjai” nevet viselő rendezvényre kiérkezők a helyszínen egyrészt kipróbálhatják a több mint 90 sportágat, illetve mozgásformát, másfelől szakemberektől kaphatnak értékes szakmai tanácsokat. Ezen kívül olyan olimpiai bajnokokkal találkozhatnak személyesen, mint a kajakos Kammerer Zoltán, a kenus Pulai Imre, a sportlövő Igaly Diána vagy a vízilabdakapus Gergely István. Rajtuk kívül tiszteletét teszi még az eseményen többek között az amatőr és profi világbajnok ökölvívó, Erdei Zsolt, az ötkarikás ezüstérmes úszó, Cseh László, a birkózó Bárdosi Sándor, a kézilabdázó Bojana Radulovics, valamint a párosban Roland Garros-győztes teniszező, Temesvári Andrea is.

A IX. Budapesti Nagy Sportágválasztón olyan sportágak jelennek meg, mint a gyorstollaslabda, a lacrosse, a mediball vagy a tamburello. Újdonságként most először lehet belekóstolni a modellezésbe, a szumóba vagy az akrobatikus pomponozásba.

A pénteki napon elsősorban a pedagóguskísérettel érkező óvodai, iskolai és egyéb csoportokat, szombaton pedig inkább a családokat várják a szervezők, akik a két nap alatt legalább 15 ezer résztvevőre számítanak.

A nagy sportágválasztó az idei évtől átlépte a főváros határait, hiszen a hétvégén a budapesti eseménnyel párhuzamosan számos vidéki városban – Orosházán, Veszprémben, Ajkán, Pápán, Tapolcán, Várpalotán, Pécsett és Makón – is megrendezik.