Nincs magyar szabadfogású birkózó kvóta

2011.09.18. 20:53

Mindhárom magyar szabadfogású birkózó, a 66 kilós Wöller Gergő, a 74 kg-os Hatos Gábor és a 120 kg-os Ligeti Dániel is gyorsan kiesett vasárnap az isztambuli olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, így a szakág egyetlen londoni indulási jogot sem szerzett.

Hatos és Ligeti rögtön az első, 16 közé jutásért rendezett meccsén kikapott. Előbbi a hozzá hasonlóan tavaly vb-bronzérmes kazah Abdulhakim Sapijevvel szemben maradt alul, miután két 0-0-s menetet követően mindkétszer ellenfele volt a kedvezményezett a ráadásban, míg utóbbi a vele együtt idén Eb-bronzérmes azeri Dzsamaladdin Magomedovtól szenvedett vereséget - részben egy vitatható bírói ítélet miatt. Mindkettőjük legyőzője alulmaradt az elődöntőben, így nem folytathatták a küzdelmet a vigaszágon, Hatos a 32., Ligeti pedig a 17. helyen zárt.

Wöller ugyan megnyerte első mérkőzését az ecuadori Yoan Blanco Reinoso ellen, de a nyolcaddöntőben kikapott az idei Európa-bajnoktól, az azeri Dzsabrajil Haszanovtól, s mivel ő is elbukott a fináléig vezető úton, így a magyar kiesett, összességében pedig 24. lett.

A zárónapon a 66 kg-osok között az iráni Mehdi Taghavi Kermani, a 74 kilósoknál az amerikai Jordan Burroughs, míg a 120 kg-ban a fehérorosz Alekszej Semarov szerezte meg az aranyérmet.

A magyarok vasárnapi kiesése azt is jelenti, hogy a szabadfogású csapat egyetlen olimpiai kvótát sem szerzett a vb-n, amelyen minden súlycsoport első hat helyezettje jutott londoni indulási joghoz.

A magyarok összesen három kvótát szereztek: a nőknél a 63 kilós Sastin Marianna ezüstérmével, míg a kötöttfogásúaknál az 55 kilós Módos Péter és a 120 kilós Deák Bárdos Mihály ötödik helyével váltott repülőjegyet Londonba.