Nemzeti Gyilokvágta

2011.09.23. 11:53

A Nemzeti Vágta szombati tizedik előfutamában a palánkból kiálló lemez sarkának futott egy ló, felhasadt az oldala. Az állat kilógó belekkel még szaladt két kört , aztán elfogták, az állatorvos és a tulajdonos közös döntése alapján elaltatták .

Hivatalosan a farostlemez nem lógott ki, ez az eset meg sem történt.

Az idei volt a negyedik Vágta, a lovastársadalom abban egyetért, hogy a rendezvény egyre komolyabb, presztizse nő, egyre jobb lovak és lovasok neveznek. És abban is mindenki egyetért, hogy az a palánkvár, amiben a verseny zajlik, balesetveszélyes. A rendszeres nézők szerint már az elmúlt három évben is az volt.

A ki nem lógó palánkra baleset után egy matracot erősítettek

Az 500-700 kilós lovak 55-60-nal futnak körbe a nagyjából 500 méteres ovális pályán, ekkora mozgási energia mellett kellenének csillapítási zónák. Ha egy lovas a külső íven bukik, és kiesik a pályáról, egészen biztosan a palánkot tartó acélszerkezetre zuhan, és nem ússza meg sérülés nélkül.

A ló verseny közben nem kalkulál a lovas lábával, a lehető legközelebb fut a falhoz. A lovardákban éppen ezért kifelé dőlő palánk van, hogy a térd elférjen, itt nem: hiába fogadják el a lovasok a versenyfeltételeket, a pálya attól még átgondolatlan és balesetveszélyes.

További hiba, hogy palánkon csak a reklámok lógnak, nincs semmilyen szigetelés, szivacs, ráadásul - szintén a szemtanúk szerint - több helyen a pályára 15-20 centire belógó sarkok vannak, ha ennek ember vagy állat ekkora sebességgel nekiütközik, biztosan megsérül.

A Vágtán nem mindegyik ló versenyló, szokatlan és stresszes nekik a zaj, a nagy tömeg, a nem természetes környezet. A külső íven lévő kapun vezetik be őket, több ló is megpróbált azonnal kimenni a pályáról. Újabb hiba: ide akkora kapu kellett volna, amit a lónak eszébe sem jut átugrani (a lovak súlypontja egyébként is a túl alacsony palánk felett van).

A szombati baleset után több szurkoló jelezte, gladiátorharc folyik a Vágtán, több emberi sérült is volt, csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt komoly baleset.

De.

Nyilatkozni senki sem hajlandó.

Egy sérült lovas - aki összezúzta a lábfejét, és a pályabejáráson jelezte, hogy veszélyes az a belógó sarok, amin a palánknak csapódó ló elpusztult - húzza az időt, még alszik rá egyet, többszöri üzengetés után sem szólal meg: attól tart, ha kiderül, hogy beszélt, nem indulhat többé a versenyen.

A szemtanú nem adja meg az elérhetőségeit, sok egyeztetés után sikerül találkozni vele. Érdekes részletekkel szolgál, ígéri, hogy összehoz egy másik sérülttel, aki kórházba került a Vágta után, annyira összezúzta a térdét. Telefonszámát, mélcímét nem adja meg, majd létrehoz egy új postafiókot, arról küldi az információt. Meg is teszi, a sérült viszont minden hívásnál kinyomja a telefont, fél.

Nevetséges. Az atomtitok ez, vagy mi?

Az esemény honlapja és hivatalos facebook-oldala kidurran az optimizmustól, balesetekről, sérültekről szó sincs, az összes illetlen hozzászólást törölték. A Lovas Show Kft. vezetője a mentősökkel, a sérültek ellátásával kapcsolatos kérdéseket elhárítja, külföldön van, telefonban elmondja, nem illetékes semmiben.

A főszervező az első beszélgetésnél elmondja, hogy "aki ide eljön, nem babazsúrba jön, és a paravánból nem állt ki semmi." A második beszélgetésnél nem ér rá, értekezleten van, utána nem veszi fel a telefont, nem válaszol olyan kérdésekre, hogy hány sérültet láttak el a mentősök, ki volt a felelős műszaki tervezője és kivitelezője a létesítménynek, mely hatóságok vették át, megfelelt-e az előírásoknak.

A szervezők, a nézők, a lovasok, a sérültek összezártak, ki érdekből, ki félelemből, de az eredmény ugyanaz: a nyilvánosság kizárva, hivatalosan nem történt semmi.

Ha az a kilógó belű ló semmi volt, én a rendezők helyében emelném a tétet: jövőre szögesdrótot a palánkra, aknákat a földre. Nem számít, ha emberhalál lesz, akkor is lapítani fog mindenki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport