Olimpikonok jubileumi találkozója Baden-Badenben

2011.09.27. 15:45

A 11. Olimpiai Kongresszus 30. évfordulója alkalmából nagyszabású emlékünnepséget rendeznek szerdán Baden-Badenben, az eseményen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja is.

A harminc esztendeje, 1981-ben tartott tanácskozáson 144 országból 469 hivatalos küldött vett részt; első alkalommal kaptak meghívást kiváló sportolók, köztük Magyar Zoltán, a kétszeres aranyérmes tornász. A versenyzők nevében szót kapott akkor Sebastian Coe, kétszeres olimpiai bajnok futó - a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke -, aki óriási visszhangot kiváltó hozzászólásában társai nevében azt követelte, hogy a doppingoló sportolókat örökre tiltsák el a versenyzéstől. Juan Antonio Samaranch elnök javaslatára elhatározták a NOB Sportolói Bizottságának megalakítását.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Thomas Bach olimpiai bajnok tőrvívó, a NOB alelnöke, a Német Olimpiai és Sportbizottság elnöke erre emlékezve az egyre nagyobb szerephez jutó bizottság egykori és jelenlegi tagjait, így Schmitt Pált, a bizottság első helyettes vezetőjét is meghívta a mostani ünnepségre

„Örömmel teszek eleget a meghívásnak, hiszen a bizottság vezetője, az öt olimpián indult finn vitorlázó Peter Tallberg mellé Albert herceget, Monaco jelenlegi uralkodóját és engem kértek fel helyettesnek - mondta Schmitt Pál. - Olyan ismert olimpiai bajnokokkal kezdtük a munkát, mint az említett Sebastian Coe, valamint Kipchoge Keino, a többszörös olimpiai bajnok kenyai csodafutó, Vlagyiszlav Tretyak, az akkor legyőzhetetlen szovjet jégkorong válogatott kapusa, Anita DeFrantz, a moszkvai bojkott ellen Carter elnöknél is tiltakozó amerikai evezős, a NOB későbbi alelnöke, Michelle Ford ausztrál úszónő, akikkel öröm lesz újra találkozni. Samaranch elnök bizalmat szavazott nekünk, és ezzel kezdődött meg a NOB demokratizálása, amit a struktúra átalakítása követett. Jelenleg minden NOB-bizottságnak van olimpikon tagja, nem hoznak döntést sportolók tudta, egyetértése nélkül. Az olimpikonok szerepe felértékelődött.”

A Sportolói Bizottság jelenlegi vezetője Frank Fredericks, többszörös ötkarikás ezüstérmes namíbiai vágtázó, elődje Szergej Bubka, a rúdugrás ukrán királya volt. Jacques Rogge személyében az elnök is egykori olimpikon, s a NOB 115 tagja között csaknem negyven olimpiai résztvevő szerepel.