Sokat edzek és máshogy eszem, ennyi

2011.11.01. 21:52
A fitneszvilágbajnok a Bajza utcai gimnáziumba jár. Nagy Bettina érettségire készül, a tanítás és a különórák után edz, hetente ötször.

Egy 18 éves gimnazista, Nagy Bettina nyerte fitneszmodellek versenyét a bangkoki világbajnokságon. A 165 centi alattiak kategóriájában tizenheten indultak, kétszer kellett bikiniben a színpadra állniuk. Öten jutottak a döntőbe, ott pontjaik nullázódtak, és újra kellett pózolniuk.

"Nagyjából negyven percet töltöttünk a színpadon, négy pózt kell bemutatni, de sokszor. Nézik az arcot, a test arányosságát, a hajat, a bőrt, a barnaságot, a mosolyt, hogy a versenyző mennyire formás és zsírtalan, az összkép alapján pontoznak. Remekül szervezett verseny volt, a győzelemért érmet és kupát kaptam, meghatódtam, mikor eljátszották a Himnuszt."

A fitneszsportban az IFBB a nagy szervezet, Bettina egy kisebbnél, a két éve alakult WBPF-nél lett bajnok, a thaiföldi versenyre a tavaszi Eb aranyérmével kvalifikálta magát.

Tavaly őszig férfi edzője volt, akkor mások ajánlására váltott, azóta heti háromszor Berkes Eszterrel dolgozik. "Jobb a női edző, jobban ismeri a női testet és lelket, az eddigi köredzések helyett egyes izomcsoportokra megyünk rá." Edzésterv alapján két egyéni edzése is van, alkalmanként 30 perc kardiózás és 90 perc súlyzózás az adag; emellett úszni, szaunázni, futni is jár.

Nagy Bettina

- 1993.01.16-án született
- 162,5 centi magas
- testsúly versenyformában 53 kiló, nem versenyformában 56 kg
- 2010 őszén megnyerte a Fitparádét, az első versenyt, amin indult
- fődíjként kijutott az Arnold's Classicra
- júniusban megnyerte a II. WBPF Európa-bajnokságot

Ebben a sportágban kiemelten fontos a táplálkozás, a világbajnok zöldséget, sok húst és halat eszik, táplálékkiegészítőket használ, ásványi anyagokat is visz így be a szervezetébe.

A verseny előtt nincs tömegnövelés, szálkásítanak, az utolsó héten csak fehérjét és zöldséget eszik, szénhidrátot nem, mindezt napi 7-8 étkezésre elosztva. "A verseny közeledtével fokozatosan vonjuk meg a folyadékot, hogy a szálkásság jobban látsszon, az utolsó napon már csak fél litert szabad inni. Ezért örültem, hogy egynapos volt a verseny, ilyen kevés folyadékkal az is hosszú."

Amatőr, de nincsenek vállalhatatlan költségei, a táplálékkiegészítőket szponzorától kapja. A sminkjét és a haját magának készíti, a barnításban és a helyes étrendben anyukája segít. "Bikini és edző kell, és fizetni a teremhasználatot". Májusban az Arnold's Classicra készül amatőr fitneszmodell kategóriában, ha összejön rá a pénz. Profi akar lenni, de ehhez sokat és főleg a tengerentúlon kellene versenyezni.

A Bajza utcai gimnáziumba jár, most érettségizik, a sikerei miatt népszerű lett. Iskola után néha különórája van angolból, aztán edzés. "Ha nincs versenyszezon, én is bulizni járok a barátaimmal, sokat táncolok. Ugyanúgy élek, mint a 18 évesek, csak sokat edzek és máshogy eszem".