Pistoriusnak még nem elég az A-szint

2011.11.03. 15:41

Még nem érezheti magát olimpiai indulónak Oscar Pistorius, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság (SASCOG) ugyanis nem elégszik meg azzal, hogy a művégtagokkal futó sprinter idén teljesítette 400 méteren a londoni szerepléshez szükséges erősebbik kvalifikációs szintet.

Tubby Reddy, a SASCOG igazgatója úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy Pistoriusnak az olimpia előtti időszakban is meg kell mutatnia, hogy jó formában van, csak akkor nevezik be.

„Oscarra ugyanazok a szabályok érvényesek mint a többi dél-afrikai atlétára. Azaz meg kell futnia a 45.25 mp-es A szintet közel a játékokhoz is. Ez azt jelenti, hogy az olimpia rajtjához képest nagyjából három hónapon belül” - mondta a sportvezető.

A 24 éves sportoló július végén futott 45.07 mp-es eredményt kedvenc távján, amellyel - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kvalifikációs szabálya szerint - nem csupán az idei atlétikai világbajnokságra, hanem a londoni olimpiára is kvalifikálta magát. A tegui vb-n Pistorius nem okozott csalódást, a férfi 400 egyedüli dél-afrikai indulójaként elődöntőbe jutott.

A négyszeres paralimpiai bajnok már a pekingi olimpián is szeretett volna indulni az épek között, a nemzetközi szövetség (IAAF) azonban nem engedélyezte ezt számára. 2008 májusában aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megváltoztatta az IAAF döntését, a dél-afrikai atléta azonban nem tudott már szintidőt futni.