Senkit sem fogunk a Mekiben megpisiltetni

2011.11.03. 11:53 Módosítva: 2011.12.01. 17:02
Romantikus elképzelés, hogy a doppingellenőrök akár titkosszolgálati módszereket is bevetve folyton a sportolók nyomában vannak, hogy a legváratlanabb helyzetben mintát vegyenek tőle. A holléti nyilvántartás segítségével az ellenőrök tudják, hol kell keresni a sportolót, de egyáltalán nem kíváncsiak arra, hogy a nap 24 órájában hol, kivel és hogyan tölti az idejét.

A doppingholléti-nyilvántartást a gyakorlat hívta életre, a sporttudomány fejlődésével maguk a doppingolók és az őket kiszolgáló orvosok is egyre többet tudtak a tiltott szerekről. A versenyeken levett minták nem feltétlen azért lettek negatívak, mert mindenki tiszta volt, egyszerűen kiszámolták az ürülési időket, és ezért nem kapták el őket. Ezt felismerve vezette be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a versenyen kívüli ellenőrzéseket. Ehhez persze már tudni kellett, hogy hol és mikor érhető utol a sportoló. Minden sportoló mellé persze nem lehet doppingellenőrt állítani, és amúgy sem volt cél a versenyzők zaklatása, így a jóval egyszerűbb önbevallás módszerét vezették be az athéni és a pekingi olimpia között.

A feladat nem túlságosan nehéz, a sportolónak egy-három hónapra előre meg kell adnia, hol és mikor versenyzik illetve tartja edzéseit. Ha meg éppen pihenőidőszakban van, akkor arra az időtartamra napi egy órát, reggel hat és este tizenegy között (Spanyolországban például ezen kívül is lehetett ellenőrizni a legutóbbi időkig) és hozzá a helyet kell feltüntetnie, hogy megtalálják az ellenőrök.

Kényelmetlen, de az ellenőrnek is

Azt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője is elismeri, hogy jár némi kényelmetlenséggel a holléti jelentés, de egyáltalán nem ésszerűtlen. “Nem érdekel minket a sportoló magánélete, csak a munkahelyéről és a munkaidejéről akarunk tudni reggel hat és este tizenegy között. Ez pedig náluk az edzés és az edzőtábor. Emellett még az utazásaikat kell jelezniük, de nem azért, hogy a repülőgépen ellenőrizzük őket”.

A pihenőidőszakban azt az egy órát is jól kell megválasztani, Tiszeker elmondta, korábban ezzel is volt probléma. “Előfordult már, hogy a testvérekkel és szülőkkel együtt mi is sorban álltunk a fürdőszobáért, de volt, aki hajnali négyet adott meg elérhetőségnek".

A világ élvonalába tartozó versenyzőknek gyakran nem is csak egy doppingellenes szervezetnek kötelező jelezniük, hogy merre járnak. Az elitbe tartozók, az úszóknál például a világranglista első ötven helyezettje, a WADA úgynevezett ADAMS rendszerét töltik, ehhez jön a magyar nyilvántartás, és némely esetben még a sportág nemzetközi szövetsége is elvárja, hogy feléjük is jelezzen a sportoló. A MACS sikere, hogy elérték, jövőre már magyarul is elérhető lesz az ADAMS, így egyszerűbb lesz kitölteni az angolul kevéssé tudó sportolóknak is.

A magyarok közül jelenleg 520 főnek kell kötelezően tölteni a hazai holléti nyilvántartást. A sportolók körét egy kormányrendelet alapján a nemzeti sportszövetségek határozzák meg.

A sportolónak az ADAMS-et három hónapra, a MACS online rendszerét egy hónapra előre kell kitölteni. Természetesen ekkora időtávra nehéz pontos előrejelzést adni, hiába szól csak edzésről, edzőtáborokról, makrociklusokról és versenyekről egy sportoló élete. Módosításra mindig van lehetőség, a hazai rendszerben egy nappal korábban még átírhatók az adatok. Korábban nem létezett  ilyen időkorlát, és ezt ki is használták, volt, aki visszamenőleg javított. A rendszer persze naplózta ezt, hiába próbált az ügyeskedő mást állítani. Ha minden kötél szakad, és hirtelen megváltozik a sportoló programja, a MACS telefonos vagy SMS-ben küldött javítást is elfogad.

Tiszeker Ágnes elmondta, hogy nagyon sok múlik a kommunikáción, mert nekik sem céljuk, hogy zavarják a felkészülést, igyekeznek ők is a sportoló szemén keresztül látni magukat. A fogyasztásos sportágakban éppen ezért szeretik tudni, mikor küszködik a versenyző, hogy hozza a súlycsoportját. Ilyenkor nem állítanak be hozzá, hogy több liter folyadékot megitatva, vizeletmintát produkáltassanak vele.

Hová is csengessenek?

Hiába adja meg az elérhetőségi helyét vagy idejét egy sportoló, ha banális okok miatt nem érik el a doppingellenőrök. A MACS vezetője mesélte, hogy legtöbbször a külföldi ellenőrök futnak lukra. Előfordult már, hogy egy tízemeletes háznál várakoztak, de a kapucsengőn sehol sem találták az ellenőrizendő nevét, az összes gombot nem nyomkodhatták végig. Hivatalból vártak egy órát, majd továbbálltak, de jelezniük kellett, hogy meghiúsult a mintavétel. Egy másik esetben szintén nem találták a kapucsengőn a keresett sportoló nevét, de a magyar kollégák segítettek. Szerencsére tudták, hogy egy celebbel él együtt, így be tudták azonosítani a lakhelyét. Az is előfordult, hogy egy sportoló egyszerűen nem engedte be a külföldi ellenőröket, mert azt hitte, hogy valakik szórakoznak vele a kaputelefonnál.

Az edzéshelyszínek megadása is olykor megmosolyogtató volt, kerékpárosok például az edzéseiken használt utak számát, és a kilométerkövet jelölték meg elérhetőségüknek, egy távgyalogló pedig egy vidéki város utcáját közölte. A gyakorlat a hosszú távokon edzőknél végül az lett, hogy az tréningjük kiinduló vagy végpontját rögzítik.

A doppingellenőr nem megy a moziba

Ugyan kötelező a holléti rendszer töltése, de nem mindig olyan egyszerű rávenni a sportolókat, hogy partnerek legyenek. “Azt gondolom, hogy a rendszer kitöltése egyszerűbb, mint regisztrálni a Facebookra. Van ellenállás, de ez nem szeretem vagy nem szeretem kérdése. Sokszor azzal érvelünk, hogy élsportolónak lenni kitüntetett szerep, és ez kötelességekkel jár. Ezt persze csak rengeteg levelezéssel és telefonálással sikerül tudatosítanunk. Van, akinek szinte a kezét fogva kell elmagyarázni, miért is kötelező neki..A legnehezebb azokat a sportolókat rávenni, akik nem ebből élnek, de az eredményeik alapján bekerültek a rendszerbe. A másik feladatunk pedig a tévhitek eloszlatása. Senkiről sem akarjuk tudni, hogy mikor megy moziba, vagy étterembe, vagy kivel tölti az éjszakát, éppen ezért senkit sem fogunk megpisiltetni egy McDonald’s-ban” - mondta a magyar holléti rendszer koordinátora, Enyedi Katalin.

Három sárga, egy piros

Akit nem találnak meg az adott helyen és időben vagy hanyagult tölti a nyilvántartást, sárga lapot kap. Ha 18 hónapon belül valakinek összejön három sárga, doppingvétséget követ el, és egy évre szóló eltiltást is kaphat. A MACS véleménye szerint éppen ezért a rendszer ki nem töltése, nagyon nagy fegyelmezetlenség és butaság. A szövetségek persze tudnak segíteni, a holléti nyilvántartásba betekintési joguk van, így saját, és csak a saját sportolóikról tudják, megadják-e a kért adatokat. Ha nincs a megadott helyen a sportoló, akkor sincs minden esetben sárga lap, az orvosi igazolást általában elfogadják. Ugyan egy orvosi igazolást sem túl nehéz beszerezni, de a MACS tapasztalatai alapján nem ügyeskednek ezzel a sportolók.