3300 eurót ért az 1000. súlyemelő világcsúcs

2011.11.06. 16:19

A párizsi súlyemelő-vb szombati nyitónapjának meglepetésembere a férfi 56 kg kétszeres bronzérmese, Valentin Hrisztov volt.

A bolgárból lett azeri versenyző a lökésben 154 kilóval az összetett harmadik helyét szerezte meg, eredménye ifjúsági világcsúcsot is jelentett. A 17 éves az Eleiko különdíját is elnyerte. Ez volt a svéd cég súlyzóival felállított 1000. világrekord, amiért 3300 euró értékű felszerelést kapott különjutalmul.

Hrisztov - akárcsak a 18 éves Bojanka Kosztova, a női 53 kg tavalyi ifjúsági olimpiai bajnoka - a közelmúltban váltott országot, a két szövetség megállapodásának eredményeként. A jelek szerint a bolgároknak nagyobb szükségük volt a pénzre, mint a két tehetségre, erről árulkodott Nedelcso Kolev vb előtti nyilatkozata is. A bolgár súlyemelők elnöke a helyi médiának azt mondta, hogy megegyeztek - sajtójelentések szerint állítólag 400 ezer euróért -, és immár semmi akadálya, hogy a két emelő Azerbajdzsán színeiben versenyezzen a jövőben.

Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, az IWF kizárt hét országot - így Bulgáriát is - a franciaországi vb-ről a versenyzők hollétének bejelentését kötelezően előíró szabály sorozatos megsértése miatt. Új hazája színeiben viszont gond nélkül rajthoz állhatott Hrisztov, aki a két bronzérmével máris igazolta: jó vásárt csináltak az azeriek. És persze ő is velük.