A másodpilóta vitte halálba a hokisokat

2011.11.10. 18:29

Szeptember hetedikén, kevéssel a felszállás után zuhant le a jaroszlavli hokisokat szállító repülőgép, 44 ember halálát okozva.

A Komszmolszkaja Pravda nyilvánosságra hozta, mi történt a szerencsétlenül járt gépen, és az iratok alapján egyértelmű a másodpilóta, Igor Zseveljov felelőssége.

A hierarchia megbomlott az első és másodpilóta közt, utóbbi öt évvel volt idősebb, és rászólt a fedélzeti mérnökre, mit csinál ott, amikor az lassította a gépet. A kapitány ekkor ugyanis már úgy döntött, nem folytatja a felszállást, ha össze is törik a gép, legalább az emberek életben maradnak.

Aztán a kapitány megváltoztatta tervét, és hirtelen emelkedés után a gép a földbe csapódott. A másodpilóta lába azonban végig a féken volt, és még jobban taposta, amikor a kormányt nagy erővel magára húzta.

Az orosz lapra hivatkozva a Népszabadság azt is megjegyzi, a másodpilóta izombetegségben szenvedett, amely miatt tompán érezte a végtagjait, eleinte a lábát, később a karját is. Az orvos olyan gyógyszert írt fel neki, amellyel semmiképp sem repülhetett volna. Vérében ennek nyomait ki is mutatták.