A doppingdílerekre is lecsaphatnak

2011.11.16. 15:19

A jövőben a doppingdílerekre is lecsapnak a hatóságok, ha a parlament elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását - hangsúlyozta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Magyar Antidopping Csoport (MACS) konferenciáján szerdán. Czene Attila sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyar soros uniós elnökség idején három évre szóló doppingellenes munkatervet dolgoztak ki.

Molnár jelezte, hogy a doppingszerek terjesztőire akár öt év börtön várhat a megfelelő jogi szabályozással, s a Btk. tervezett módosítása alapján egy-egy bűnszövetkezet dílereit kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik - a MACS tájékoztatása szerint.

Czene arról beszélt, hogy a doppingellenes küzdelemben az EU-s elnöki ciklus alatt számos egyeztetésen kellett vezető szerepet betöltenie. A magyar elnökség három évre szóló uniós munkatervet dolgozott ki. Azt az álláspontot támogatta ő maga és az unió is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kiadásai nem emelkedhetnek, a tagállamoknak ne kelljen több pénzt fizetniük.