A spanyolok felháborodtak Noah nyilatkozatán

2011.11.21. 10:13

Joseph Guardiola, a Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője bizonyítékokat vár a spanyol sportolókat doppingolással megvádolt Yannick Noah-tól, a világ jelenlegi második számú teniszezője, Rafael Nadal szerint pedig francia elődjének állítása ostoba és gyerekes.

Az 1983-as francia nyílt teniszbajnokság győztese a Le Monde szombati számában megjelent interjúban - a labdarúgásra, a kosárlabdára és a Tour de France-ra utalva - úgy fogalmazott, hogy a spanyol sportsikerek hátterében Asterix varázsitala áll, s egyébként is jobb lenne, ha úgy általában engedélyeznék a doppingolást.

„Ez az úr mutassa be a bizonyítékait vagy hallgasson” - reagált a vádra Guardiola, a csapata hétvégi bajnoki mérkőzése utáni sajtótájékoztatón.

A Barcelona egyébként már korábban francia támadás célpontja volt, a Le Monde számolt be arról, hogy a katalán klub és a spanyol doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes kapcsolatban áll egymással. November közepén született meg a spanyol Legfelsőbb Bíróság döntése a Barcelona tiltakozó beadványa nyomán: eszerint az ingatag és ellentmondásos bizonyítékokra alapozó lapnak 15 ezer eurós kártérítést kell fizetnie.

„Amit mond, az teljes ostobaság. Ostobaság, hiszen mindenki tudja, manapság mennyi doppingvizsgálaton kell átesnünk. Szerintem ezek a kijelentések gyerekesek, ezért nem is bántanak - utalt Noah nyilatkozatára a teniszezők londoni évzáró Mesterek Kupáján szereplő Nadal. - Spanyolország azért van csúcson a sportban, mert egy fantasztikus generáció nőtt fel. Az erőfeszítés, a munka, a fejlődés igénye a döntő. Nem rendelkezünk olyan jó létesítményekkel, mint a franciák, húsz éve mégis jobbak vagyunk.”

Nadal arról is beszélt, hogy két francia sporttársa, Jo-Wilfried Tsonga és Michael Llodra - előbbi egyesben, utóbbi párosban szerepel a Mesterek Kupáján -, bocsánatot kért tőle Noah szavai miatt.

„Értékelem a gesztusukat, de nekik nem volt miért elnézést kérniük. Ez csupán annak a személynek (Yannick Noah) a hibája, aki talán nem eléggé jól informált. Ha ez így van, akkor persze nem kell nyilatkozni egy újságban” - tette hozzá.

„Ma a sport kicsit olyan, mint az Asterix az olimpián című filmben: ha nincs varázsitalod, nehéz nyerni - állapította meg a Le Monde-ban a hazájában rendkívül népszerű Noah. - Ne legyünk álszentek. Természetesen tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmének elvét, de ma már senki sem balek. A legjobb megoldás az lenne, ha elfogadnánk és engedélyeznénk a doppingolást, és akkor mindenkinek lehetne varázsitala.”

David Douillet francia sportminiszter a hétvégén súlyosnak és felelőtlennek nevezte Noah kijelentéseit.