Bírálat a Brit Olimpiai Bizottság doppingpolitikája miatt

2011.11.21. 11:50

A Brit Olimpiai Bizottságnak (BOA) a doppingolással szembeni eljárást tartalmazó szabályzata - egyedüliként a nemzeti olimpiai bizottságok hasonló dokumentumai közül - nem illeszkedik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexéhez - állítja a montreali székhelyű szervezet.

A WADA - korábbi ígéretéhez híven - alapító tanácsának vasárnapi ülésén tárgyalta a BOA szabályozását, s úgy találta, hogy az az 1992 óta érvényben lévő rendelkezés, mely szerint a doppingvétségen ért brit sportolók soha többé nem vehetnek részt olimpián, nincs összhangban a WADA irányelveivel és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság chartájával, mivel duplán bünteti a vétkeseket.

Az ügynökség közvetlenül a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) október 6-i döntése után kérte a BOA-t, hogy bírálja felül a szabályzat vitatott rendelkezését: a CAS ugyanis érvénytelennek nyilvánította a NOB úgynevezett hat hónapos olimpiai szabályát, mely a doppingvétség miatt ennél hosszabb időre eltiltott sportolókat kizárta a következő játékokról.

Colin Moynihan, a BOA elnöke ugyanakkor ismételten és nyomatékosan hangsúlyozta: fenntartják a saját szabályukat, melyet a brit sportolók többségének támogatásával hoztak, és nem engednek beleszólást a válogatási elvükbe. A Brit Olimpiai Bizottság szerint joguk van eldönteni, kik kaphatnak olimpiai szereplési jogot, ugyanakkor közleményükben jelezték: vizsgálják, hogy a WADA miért jutott arra a következtetésre, hogy a BOA-szabály nincs összhangban a WADA-kódexszel.

A másfél hónappal ezelőtti CAS-ítélet alapján például az amerikaiak 400 méteren olimpiai és világbajnok futója, LaShawn Merritt megvédheti címét jövőre Londonban, noha korábban 21 hónapos eltiltást kapott doppingolás miatt.

A NOB végrehajtó bizottsága által 2008 júniusában elfogadott, utóbb érvénytelenített szabálynak vannak magyar érintettjei is. A birkózó világbajnok Kiss Balázsnak március 18-án járt le egyéves eltiltása, melyet doppingvétség miatt kapott. Az Eb-bronzérmes cselgáncsozó Ungvári Attilát idén júniusban két évre tiltotta el a sportág nemzetközi szövetsége, mert szervezetében tiltott szert találtak. Szepesi Nikolett Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó azért hagyta abba másodszor is - idén januárban - az úszást, mert első visszavonulását követően nem jelezte visszatérését, s emiatt egyéves eltiltást kapott.

A Magyar Olimpiai Bizottság érvényben lévő doppingszabályzata azt mondja ki, hogy az a személy, aki olimpián követ el doppingvétséget, soha többé nem indulhat sem nyári, sem téli játékokon.

A WADA-ülésen téma volt még, hogy egyre több sportoló akad fenn klenbuterollal a teszteken, és ennek oka lehet az is, hogy fertőzött húst fogyasztanak. A doppinglistán szereplő szert egyes országokban haszonállatok táplálékához keverik, hogy jobban hízzanak.

A helyzet megoldásának egyik módja lehet, hogy azokban az országokban, amelyek ilyen szempontból "fertőzöttek" és nagy világeseményt rendeznek, a viadal előtt biztonsági ellenőrzéseket végeznek. A szakemberek hangsúlyozták a kutatások folytatásának fontosságát is. Ennek egyik eredménye lehetne egy olyan módszer kidolgozása, mellyel lehetővé válna annak megítélése, hogy a klenbuterol fertőzött hússal vagy közvetlenül került a lebukott versenyző szervezetébe.

Ugyancsak elhangzott, hogy a jelenleginél több kontrollt kellene elvégezni az állóképességet növelő EPO kimutatására, de ennek pénzügyi korlátai vannak, mivel a teszt drága.