Nem Budai Gyulára gyúrok, de lenne annyi erőm

2011.12.03. 11:38
Kárpáti Zsuzsa, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa új életet kezdett, edzésbe állt tavaly, mikor elveszítette az állását.

Kárpáti Zsuzsa győzött a múlt hétvégén a fekvenyomó bajnokság masters kategóriájában a 84 kilósok között, az MSZP egykori parlamenti képviselője két érvényes gyakorlattal (50 és 55 kiló) nyerte élete első fekvenyomó-versenyét.

Az 1961-es születésű, kétdiplomás szakpolitikus 2002 és 2006 között ült a parlamentben, tagja volt a szociális és családügyi, valamint az egészségügyi bizottságnak is, a négy év alatt 27 önálló indítványa, 153 hozzászólása volt.

2007 tavaszán nevezték ki az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatójának, 2010 nyaráig vezette az EKI-t, amikor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vizsgálata azt állapította meg, hogy kampánycélokat szolgálva vezette az intézetet, így felmentették. Budai Gyula, elszámoltatásért felelős kormánybiztos sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének miatt feljelentést tett, a BRFK októberben elindította a nyomozást.

"Kikészültem, terápiás céllal kezdtem el a sportot, egy barátnőm hozott le az edzőterembe. Megtetszett, maradtam. Önbizalmat ad, túlterhelés nélkül formálja az alakot, fegyelmezett és egészséges embereket nevel."

"Minden vezényszóra történik, a gyakorlatot egy perc alatt kell végrehajtani, három bíró figyeli. A váll, a csípő, a talpak nem emelkedhetnek el a talajtól, a padtól. Statikus sportág, de a teljes izomzatot megdolgoztatja. A bajnokságon 55 kilóig jutottam, de edzésen megy a 60 és a 62,5 is. Feljődöm."

66 éves nő, aki 200 kilóval guggol

Az erőemelésnek három száma van, a fekvenyomás, a felhúzás és a guggolás. A bő 800 igazolt magyar erőemelő között van 70 éves férfi, 66 éves női versenyző is, aki egyébként 200 kilóval guggol. Az erőemelés világsportág, az oroszok, amerikaiak, kínaiak a legjobbak, a nemzetközi szövetségnek több mint 100 tagállama van, a magyar szövetség évi 6 millió forintot kap az államtól. Az erőemelők jellemzően vastagabbak, erőizmaik vannak, nem annyira szálkásak, mint a testépítők.