Golf: Luke Donald mindent vitt Dubajban

2011.12.12. 10:05

A spanyol Alvaro Quiros győzelmével zárult a 2011-es European Tour zárófordulója, a Dubai World Championship az Emirates Golf Clubban. A december 8-11 között zajlott utolsó versenyre minden profi gőzerővel készült. Az összesített pontverseny két éllovasa, az angol Luke Donald és az észak-ir Rory McIlroy is győzni érkezett a közel-keletre.

McIlroy volt rosszabb helyzetben, hiszen az év végi győzelemhez mindenképpen győznie kellett volna úgy, hogy Donaldnak nem lett volna szabad az első tízben végeznie. Az esély megvolt, hiszen a profi világ színe-java az elütőkre állt a hétvégén, ott volt többek között Lee Westwood, Martin Kaymer, Ian Poulter, Pablo Larrazabál és Paul Casey is.

Az első versenynapon Peter Hanson ráijesztett mindenkire, hiszen 64 ütésével, 8-cal par alatt teljesítve a pályát komolyan föladta a leckét a többieknek. A második nap csak parra sikerült a svédnek, de így is végig az élmezőnnyel maradt, az utolsó lyukaknál veszítette el a dobogós helyét. McIlroy 66 ütéssel kezdett, míg Donald csak 72-vel, és mivel nagyon sokan játszottak 70 alatt, így az első 10 hely is veszélyben volt. Az angol viszont megrázta magát és a többi napon már bőven mínuszos eredményeket (68, 66, 66) felmutatva, –16 ütéssel a dobogóig küzdötte fel magát. McIlroy egész hétvégén gyengélkedett, játékában és fizikálisan egyaránt. Az első 66-os körét három 71-es követte, így az összetett 11. helyet sikerült csak megszereznie négy nap alatt elért –9-es eredményével.

A spanyol Alvaro Quiros és s skót Paul Lowrie küzdött végül az első helyért. Az utolsó napon 2 ütés előnye volt a spanyolnak, amit a Lowrie ledolgozott, így több szakaszon is azonos eredménnyel álltak. Quiros összeszedte magát a verseny végére, így mindketten 67 ütéssel fejezték be a zárónapot, a spanyol két ütésnyi előnye megmaradt. A verseny győzteseként - 19 ütéssel par alatt teljesítve a négy versenynapot - közel 1 millió euró ütötte a markát.

Igazán boldog viszont a dobogó harmadik fokán végző, világelső Luke Donald lehetett, mert úgy fejezte be az idei évet, hogy nem csak az amerikai, hanem az európai profi kereseti listán is az élen áll. Ez eddig még soha senkinek nem sikerült. Idén tíz top 10-es eredmény mellett 4 tornagyőzelem is sikerült az angolnak, de leginkább az egyenletesen jó teljesítményének köszönhette a sikert. Az idei év egyértelműen a 34 éves Donaldé volt, de a trónkövetelők egyre erősebbek lesznek, és jövőre úgy néz ki, hogy Tiger Woodsszal is újra számolni kell.