Jövőre is lesz asztalitenisz World Tour Budapesten

2012.01.24. 12:14

Sikeresnek ítélte a szombaton zárult Hungarian Open lebonyolítását Pákh Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke, aki azt mondta: jövő januárban ismét otthont adnak majd a Pro Tourt felváltó World Tour-sorozat egyik versenyének. A MOATSZ keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a rendezés mintegy 50-60 millió forintba került, de a vezetőség reméli, hogy az elszámolás végén pozitív mérleggel zárnak.
„Ötvenegy ország 360 sportolóját láttuk vendégül, és bár nyilván lehet még javítani a szervezésen, úgy gondolom, elégedettek lehetünk. - fogalmazott Pákh, aki tavaly óta vezeti a szervezetet. - Pihenésre ugyanakkor nincs idő, idén természetesen az olimpiai szereplés élvez prioritást. Szeretnénk, ha a nőknél a csapatunk is ott lehetne a játékokon, illetve a férfiak között is képviseltethetnénk magunkat Londonban.”
Az elnök emellett megerősítette azt a már korábban nyilvánosságra hozott szándékot, hogy gondolkodnak a 2016-os csapat-világbajnokság rendezési jogának megpályázásán.   A keddi eseményen részt vett a múlt heti torna két egyéni győztese, a férfiak világranglistáját vezető Ma Lung, valamint a nők között jelenleg negyedik Liu Si-ven. Mindkét kínai sztárjátékos azt mondta: jól érezte magát Magyarországon, és a jövőben várhatóan visszatér.
„A magyarok nagyon melegszívűek, ráadásul az időjárás is hasonló volt itt, mint otthon, talán ezért is sikerült ilyen jól szerepelnem Budapesten. A csarnokban rengetegen szurkoltak, ez mutatja, hogy a pingpong milyen népszerű sportág Magyarországon” - mondta Ma Lung, aki azt is elárulta, hogy jövőbeni céljai között első helyen az olimpiai bajnoki cím megszerzése szerepel.
Arra a kérdésre, hogy mitől váltak a világ legjobbjaivá, és miért őrzik évtizedek óta vezető pozíciójukat a sportágban, Lu Sze-ta (Lu Sida), a kínai csapat vezetője azt mondta: egyrészt az országban nemzeti sport az asztalitenisz, aki nem űzi, az nézi, másrészt a kormány és az olimpiai bizottság részéről is kiemelt figyelmet és támogatást kapnak.
„Emellett remek edzőink és elkötelezett játékosaink vannak, akik naponta átlagban öt-hat órát is edzenek” - tette hozzá.
Az eredeti forgatókönyv szerint a két világklasszis játékos a sajtótájékoztató után bemutató edzést tartott volna Héraklész-válogatott fiatalokkal, valamint a négyszeres világbajnok Jónyer Istvánnal, végül azonban az autogramosztás után távoztak a Körcsarnokból.