Az építészeknek tetszik a Puskás átépítése

2012.02.08. 15:05

Az építész szakma vezetői és képviselői egyetértenek a kormányzatnak a Puskás Ferenc Stadion rehabilitációs és rekonstrukciós szándékával - írta közleményében Vígh László, az Istvánmező rekonstrukciójáért és rehabilitációjáért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos egyeztetést tartott az általa irányított program első üteméről, amelyen jelen volt az országos főépítész, a fővárosért felelős állami főépítész, továbbá korábbi fővárosi főépítészek, kerületi főépítészek, valamint a szakmai szervezetek vezetői is. A bemutató után az építészkamarák és szakmai szervezetek delegáltjai kötetlen beszélgetés keretében fejtették ki álláspontjukat a projekt első szakaszáról és az ahhoz kapcsolódó tervpályázatról.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke kedden elmondta: mégsem bontják le a Puskás Ferenc Stadiont, hanem a felső karéj elbontásával, 40 ezres befogadóképességgel üzemel tovább a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezői alatt. Februárban nemzetközi tervpályázatot írnak ki egy új, mellé épülő 45 ezres, 60 ezresre bővíthető arénára, amelyre 30-35 milliárdot szánnak. A munkálatok 2013 elején indulhatnának és 2015-re meglehet az új stadion.

A kormány tavaly november 2-án fogadta el a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót, amely szerint egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető - sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból.