Egyiptom kezében a magyar kardvívás

2012.02.17. 19:28

Sok kérdésre választ kaphatunk a hétvégi padovai kard Világkupán. A csapatoknak is rendeznek itt versenyt, ami az utolsó előtti a kvalifikációs sorozatban. A szakág itt nagyot ugorhatna a londoni kiküldetés felé, de az a legvalószínűbb, hogy Olaszországban még nem dől el semmi, és majd az utolsó, moszkvai verseny után látunk csak tisztán.

A jelenlegi világranglista első hét helyezettje érezheti magát az olimpián, Magyarország viszont a nyolcadik a MOB kimutatásai szerint.

Szoros a mezőny, Románia messze van

A rangsor: Oroszország 308 pont, 2. Olaszország 284, 3. Németország 258, 4. Fehéroroszország 240, 5. Románia 228, 6. Dél-Korea 200, 7. Egyesült Államok 185, 8. MAGYARORSZÁG 173, 9. Franciaország 171, 10. Kína 168 11. Kanada 165, 12. Ukrajna 160.
(Forrás: MOB)

Ha ezt a pozíciót megőriznénk, mehetnénk Londonba, de ennek előfeltétele, hogy Egyiptom ne jusson ki, ne lépjen előre. Egyiptom a 17. helyen áll, öt ponttal lemaradva a lengyelek mögött, akik a világbajnokságon sem indítottak csapatot. Ha csak egy helyet is előrecsúsznak az afrikaiak, a földrésznek járó kvóta az övék, a nyolcadik helyezett pedig hoppon marad.

Magyarországnak legfőbb érdeke az, hogy valamennyi erős válogatott, így a lengyel is ott legyen Padovában, ezért mindent elkövettünk, közösen edzőtáboroztunk, az utaztatásban is segíthet a szövetség.

A spanyolokat is rábeszéljük – nem nehéz, magyar a kapitány, Tábor Sándor -, induljanak, hogy ezzel gyengítsék az afrikai csapatot. Irán is jelezte részvételét, Hongkong is, utóbbihoz is van magyar edzői kapcsolat.

K EPA20091008036
Fotó: Kerim Okten

Az éllovas oroszok azonban ellenérdekeltek, nekik Egyiptom jól jöhet, mert az olimpián velük vívnának a négy közé jutásért, vagyis egy tuti, megerőltetés nélküli győzelemmel kalkulálhatnak.

Az oroszok tehát győzködik Egyiptomot, amely vízilabdában visszalépett, és a feszült belpolitikai helyzet miatt valószínűleg el sem indulna, ha nem lenne ilyen erős az orosz érdek. (A moszkvai Vk-ra nyilván kiutaztatnák őket.) A magyar cél és érdek egyértelmű, ennél a ranglistás pozíciónál előbb nem juthatnak.

Mert akkor meg sem kell előznünk az amerikaiakat, a nyolcadik hely megtartásával is beérhetünk az olimpiára.

„Számunkra továbbra is az a legfontosabb, hogy a franciákat, kínaiakat, ukránokat magunk mögött tartsuk. Nem lenne rossz, ha a franciákat kapnánk a sorsolásnál – USA vagy Kína jöhet még -, és a nyolc közé jutásért megvernénk őket, mert akkor biztosan növelhetnénk a meglévő kétpontos előnyünket. Egyúttal, ha a nyolcban vagyunk a hátralévő két versenyen, egész biztosan kiesik a rossz athéni szereplésünk, a 13. hely, ami csúfítja mérlegünket” – mondta Kovács Tamás szövetségi kapitány, aki egy éve vette át a csapatot.

Ezzel már érintette is a rendkívül bonyolult kvalifikáció egyik fontos szegmensét, egy Vk-eredmény kiesik. Az előnyünk így akár még nőhet is az elmúlt két olimpiai győztese, vagyis a franciákkal szemben.

A válogatott (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs és Nemcsik Zsolt) nagyon küzd, hogy a kvalifikációs sorozatban végre először a négy közé kerüljön Padovában vagy Moszkvában, mert akkor annyi pontot gyűjthetne, hogy saját kezében lehessen a sorsa, és Egyiptomtól függetlenül megszerezhetné az olimpiai indulást.

Ha Egyiptom bejutna a 16 közé, akkor Románia elé kellene kerülnünk - az 53 pontos különbség hatalmas -, mert az USA és Korea a földrésznek járó kvótát kapja, tőlük tehát nem vehetjük el.

A négy közé jutáshoz nagy bravúr kell, az előttünk lévőkből viszont legyőzhetünk valakit.