Ha bemegy, akkor se gól, ha van egy vak

2012.02.26. 15:57

Az olasz bajnokság nagy rangadója nem a játék miatt maradt emlékezetes, hanem az elképesztő bírói hiba miatt. Valójában két ember nem látta, vagy nem mert állást foglalni, hogy Muntari fejese után bement a labda. Ezúttal is megdőlt a tétel: ha bemegy, nem gól.

Tagliavento játékvezető a partjelzőjére várt, ő pedig talán egyedüliként a stadionban, nem látta bent a labdát, pedig Buffon válla volt a gólvonalnál, a labda lényegesen beljebb.

Vitatott esetekben ugye a támadófutballt kellene segíteni, erre is nagy ívben tett a bírópáros.

A világbajnok kapus, Buffon nyilatkozata nem világbajnok, de meg lehet őt is érteni: „ha éreztem volna, hogy gól volt, akkor sem segítek a bírónak.” Ő nem fair play-díjat akar, hanem pontot, bajnoki címet. A bírók ugyanakkor az igazságosságért vannak a pályán, a szabályalkotóknak meg már nagyon régóta észre kellett volna venniük, nem tehetik tönkre milliók szórakozását. Ehelyett csak tökölés van, nevetséges indokok, sérül a futball, ha nincs minden pályán ugyanaz a technika. (Teniszben sincs mindenhol Sólyomszem, de ez mellékes.)

Berlusconi szokatlanul visszafogott volt, a technológia szerepét persze hangsúlyozta, de nem hörögve. Torz és igazságtalan eredmény született szerinte, de arról is beszélt, hogy Ibrahimoviccsal, Nestával, Seedorffal és Boatenggel ez a Milan ütőképes lesz.

A palermói elnök ezeket a bírókat börtönbe küldte volna, amikor egy lesgólt megadtak ellenük. Tagliavento topkategóriás bíró, ennek megfelelően a partjelzője (Romagnoli) is az. Ne gondoljunk bele, mi vár ránk az Eb-n.

Ha a klubtulajdonosok nem lépnek, és nem fognak össze, ha nem kényszerítik ki a változást, az ilyen súlyos hibák kódolva lesznek.

Olaszországban különösen kényes téma a játékvezetők ügye a Calciopoli után, hiszen most ki magyarázza meg a szurkolóknak, hogy a Juventust nem segítik? Mert az igaz, hogy a második félidőben jobb volt a Juve, volt egy szabályos gólja is az egyenlítő mellett, de 2-0-ról minden egész más.

Így egy olyan vendégcsapat futott ki, amelyik már azzal nyert, hogy a bíró nem vette észre a gólt. A Milan meg azzal a szörnyű teherrel – nyilván visszanézték a félidőben az esetet -, hogy jó játékkal is csak egyet tud lőni a bíró szerint.

Úgy látszik, addig nem lesz változás, amíg egy BL-döntőn vagy egy Eb-döntőn ilyen durva hibát nem látunk.