Nándor
3 °C
16 °C

Boczkó Gábor nagyon messze került az olimpiától

2012.03.17. 10:10

Nagy valószínűséggel nem lehet ott a londoni olimpián a párbajtőröző Boczkó Gábor, mert a selejtezős időszak utolsó versenyén lemaradt a főtábláról, így nem tudott annyi pontot szerezni, amennyi a kvótaszerzéshez kellett volna.

Az egyéniben világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok, Pekingben olimpiai negyedik Boczkónak a párizsi versenyen legalább a harmadik helyen kellett volna végeznie, hogy legyen esélye közvetlen riválisai megelőzésére. Az utóbbi időszakban elért gyengébb eredményei miatt azonban kiszorult a világranglista élcsoportjából, így selejtezőre kényszerült, melynek utolsó szakaszában vereséget szenvedett.

Csoportjában három ellenfelét legyőzte, háromtól kikapott, az egyenes kieséses szakaszban 15-10-re verte az iráni Abdollah Serajiant, 15-11-re a kanadai színekben szereplő Igor Gantsevichet, végül - a 64-es táblára kerülésért rendezett asszóban - 15-11-re kikapott az amerikai Weston Kelseytől, így 89. lett a 280 fős mezőnyben.

A férfi párbajtőrözőknek nem lesz csapatversenyük Londonban, így csak egyéniben lehet kiharcolni a részvételt. A magyarok közül erre jó esélye van Imre Gézának, aki - Rédli Andrással, Szényi Péterrel és Hanczvikkel Márkkal együtt - ott van a párizsi verseny főtábláján, melynek küzdelmei szombat délután zajlanak.

Udvarhelyi Gábor keretedző a verseny előtt vele kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy már egy közepes eredménnyel is biztossá válik a helye a londoni indulók között. Ha ez így lesz, Boczkó az áprilisi, úgynevezett európai zónaversenyen sem javíthat, mivel azon csak olyan országok egy-egy képviselője léphet pástra, amelyek addig még nem rendelkeznek részvételi joggal az adott szakágban.

"Én úgy számolom, hogy Gézának már megvan a kvótája, nekem pedig nincs - mondta Boczkó, aki egyúttal elmesélte, mi minden játszott közre abban, hogy eredménytelenül zárult a tavasz. - Jól indult a sorozat, Legnanóban ötödik voltam, de aztán, amikor Dohába utaztunk, a repülőn a WC-ben elájultam, bevertem a fejem, utóbb pedig kiderült, hogy agyrázkódást szenvedtem. Ezzel együtt két győzelmet hoztam a táblán, a harmadik viszont - teljesen kimerülten - nem jött össze, pedig az fontos lett volna, hogy újra kvótát érő helyre kerüljek. A hazautazás után Tatára mentünk, ahol húzódást éreztem a lábamban. A tallinni Világkupa előtt alig tudtam lábra állni, az elutazás napján vörös foltok jelentek meg a combomon, lefotóztam, elküldtem az orvosomnak, nem tudtam, hogy esetleg övsömör-e vagy trombózis. Kint kórházba mentem, ahol kiderítették, hogy izomszakadás. Fájdalomcsillapítóval vívtam. Itthon aztán arcüreggyulladásom lett, egész héten nem tudtam edzeni. Párizsban három asszót kellett volna nyerni a táblára kerülésért, de a harmadik már sajnos nem jött össze."

Boczkó hozzátette: most majd szurkol Imre Gézának, aztán jön a csapat-vb meg az Európa-bajnokság. "Az olimpia után hosszabb pihenő következik, aztán felkészülök a jövő évi, budapesti vb-re, a továbbiakat pedig majd meglátjuk".