Ezüstöt nyertek az evezősök a Temzén

2012.03.19. 10:46

Hétvégén rendezték a Temzén a londoni evezősversenyek egyik leghosszabbikát, a Head of the River Race-t. A 4,25 mérföldes – 6,8 km – regattán idén 404 nyolcas egység állt rajthoz, melyeket ötvenes csoportokban, 10 másodpercenként indítottak. A magyar egység a könnyűsúlyú kategóriában az olaszok mögött ezüstérmet, összesítésben 22. helyet szerzett, a versenyt a csehek nyerték.

A versenyen a könnyűsúlyú válogatott nyolcas képviselte a magyar színeket: a tavalyi Európa-bajnoki 6. könnyűsúlyú négyes, a szolnoki Novák Edvin, Vallyon Bence, a bajai Forrai Dávid és a csepeli Krpesics Péter mellett a győri Vermes Péter, Révész Zoltán, Révész Péter, és a bajai Cselinácz János ült hajóba; kormányosuk a szegedi klub versenyzője, a Londonban élő Kitka Nóra volt.

Az eddigi legjobb eredmény 2011-ben született, akkor a 9. helyen végzett a magyar egység, melyben meghatározó szerepet játszott a később olimpiai kvótát szerző szolnoki páros, Simon Béla és Juhász Adrián, illetve más válogatott evezős is. Ennek az eredménynek köszönhetően idén a 8. helyről startolhatott a magyar hajó.

Az eredmény történelmi jelentőségű, az 1926 óta megrendezett versenyen magyar egység korábban ilyen jól még nem szerepelt, érmet még soha nem nyert.